EĞİTİM

“Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır.”

Batman Medicalpark hastanesi Genel Cerrah uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Akıncı, kanserin belirtileri ve erken teşhis hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır.”
07-09-2016 21:53
Google News

Vücutta her organda kanserin görülebileceğini ifade eden Akıncı, Her organda bulunan kanser belirtilerinin farklılık gösterdiğini anlattı.

MEME BAŞINDAN KENDİLİĞİNDEN KANLI AKINTI OLMASI ERKEN BİR KANSER BELİRTİSİ OLABİLİR

 “Kalın barsak, mide, meme, pankreas, tiroid, deri ve yemek borusu kanserleri de genel cerrahi alanına giren ve sık görülen kanser türleridir” diyen Prof. Dr. Akıncı, şöyle devam etti: “Karın ağrısı, zayıflama veya büyük abdestte kan görülmesi bir mide barsak tümörünün belirtisi olabilir. Bayanlarda koltuk altında bir yumru şeklinde bir lenf bezinin ele gelmesi, meme başından kendiliğinden kanlı akıntı olması erken bir kanser belirtisi olabilir. Meme başının içeri doğru çökmesi, memede ele gelen bir sertlik de uyarıcı bir belirti olabilir. Ancak zayıflama genellikle birçok kanserin geç döneminde ortaya çıkar. Sarılık bir pankreas kanserinin veya oniki parmak barsağı ya da bir safra yolu kanserinin belirtisi olabilir. Tümörün yerleşim yerine göre bazen erken bazen de geç bir belirti olabilir.”

“ERKEN DÖNEMDE YAKALANAN KANSERLERİN TEDAVİSİ ÇOK DAHA KOLAY VE BASİTTİR.”

Derideki bir benin renk veya şekil değiştirmesi veya hızlı büyümeye başlamasının da cilt kanserinin bir belirtisi olduğuna dikkati çeken Akıncı, şunları kaydetti: “Sık görülen kanser türlerinden akciğer kanserleri genellikle göğüs ağrısı, öksürük ve öksürükle kan gelmesi şeklinde ortaya çıkar. Bayanlarda periyodik aralıkla yapılan muayeneler, şüphe üzerine veya tarama amacıyla yapılan ultrasonografi veya mammografi meme kanserlerinin erken dönemde yakalanmasını sağlayabilir. Kalın barsak kanserleri için 40 yaşından sonra yine tarama amacıyla veya şüphe üzerine yapılan gaitada gizli kan bakılması ve kolonoskopi işlemi kanser öncüsü lezyonların yakalanmasını sağlayabilir. Endoskopi mide kanserinin erken dönemde tanınmasını sağlayabilir. Boyunda ele gelen bir nodül tiroid kanseri için uyarıcı olabilir.

Dolayısıyla; karın ağrısı, gaitayla veya ağızdan kan gelmesi, sebepsiz yere kilo kaybı, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan bir şişlik veya sarılık gibi bir belirti ortaya çıktığında mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Bazen yapılacak basit bir test veya çekilecek bir grafi ile önemli bir kanserin erken bir dönemde yakalanması mümkün olabilir. Erken dönemde yakalanan kanserlerin ise tedavisi çok daha kolay ve basittir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete