ESNAF HABERLERİ

Kasaplar et bulamıyor

Batman'da kasaplar, gün geçtikçe kesim için hayvan sayısının ciddi oranda düştüğünü ve kesilecek hayvan bulamadıklarını belirtiyor.

Kasaplar et bulamıyor
15-03-2023 04:12
14-03-2023 16:13
BATMAN
Google News

Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgâr son iki aydır yükselen kırmızı et fiyatları ve SAT-2 serotipi şap hastalığına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak "Aylardır piyasada hayvan bulmakta zorlanıyoruz. Hayvan pazarından elimiz boş dönüyoruz. Bu sıkıntının üzerine ayrıca şap hastalığı da eklenince, kasaplar daha fazla mağdur oldu" dedi. 

ŞAP VİRÜSÜ PİYASAYI ETKİLEDİ

Şap virüsünden dolayı sadece kasapların değil, hayvan sahiplerinin de zor duruma düştüğünü kaydeden Başkan Rüzgâr “Hayvan sahipleri virüsten dolayı hayvanlarını hayvan pazarına getiremiyor. Tarım İl Müdürlüğünde yetkililerle konuştum. Mesela besici, hayvanlarını yükleyecek ve yolda da yakalandı mı hem şehir içi hem şehir dışı sevkiyatlarda 46 bin TL gibi bir para cezası var. Yani hayvan sahibi kesim yapması için ben filan kasaba gideceğim diyerek Tarımdan izin alacak ve o şekilde ancak izin alabilecek.  Yani bu hayvanlar kesime elverişlidir şeklinde bir belge alınması gerekiyor. Ondan sonra mezbahaneye gidip hayvanlarını keseceksin ki o da zor bir iş. Sen hayvanı nereden bulacaksın, besiciyi nerede bulacaksın ve nasıl oraya gideceksin. İşimiz hayli zor. Aksi takdirde bütün sevkiyatlarda büyük bir para cezası var. Böyle devam ettiği sürece,  zaten yüksek olan et fiyatları Ramazan Ayında daha da yükselecektir. çıklamalarda bulunmuştum. Özellikle büyükbaş et fiyatlarında aşırı derecede bir yükseliş var. 2 ay öncesine kadar da et fiyatları 150-160 TL bandında gidiyordu. Şuan ise 230-250 TL arasında değişiyor. Deprem döneminde bile et fiyatında 40 lira ek artış oldu. 40 TL daha ete gelen artıştan sonra şu günlerde 10 TL daha üzerine geldi" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete