GÜNDEM

“KAYIPLAR BULUNSUN” EYLEMİ, 400. HAFTASINDA

Her hafta Cumartesi günü İHD üyeleri ve kayıp yakınları tarafından gerçekleştirilen “kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemi, 400. haftasında da devam etti.

“KAYIPLAR BULUNSUN” EYLEMİ, 400. HAFTASINDA
09-10-2016 19:55
Google News

Gülistan Caddesi’nde gerçekleştirilen eylemde, 1990’lı yıllarda kaybedilen ve akıbetleri bilinmeyen insanların fotoğrafları taşındı. İHD Batman Şube Başkanı Mehmet Bağatır, İHD ve Kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile her hafta Cumartesi günleri düzenledikleri etkinliğinin 400. Haftasını gerçekleştirdiklerini söyledi. Etkinliğin her hafta devam edeceğini belirten Bağatır, “Kayıp yakınlarının yıllardır süren kayıplarını bulma ve faillerin yargı karşısına çıkarılarak cezalandırılması talebiyle sürdürdükleri adalet arayışı, 400. haftasında ve sonraki haftalarda da adalet sağlanıncaya kadar devam edecektir. 21 yıl önce “Gözaltındaki kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın”  talebiyle 1995 Mayısında barış dilini konuşan bir grup tarafından başlatılan sonradan yaşanılan müdahalelere rağmen direncini yitirmeyen bir sivil itaatsizlik eylemi olarak başladı Cumartesi Anneleri etkinliği. Ortak bir inisiyatif oluşturabilmek ve kaybolanların akıbetini açığa çıkarmak amacıyla toplanmaya başlayan Cumartesi anneleri eylemlerinde ısrarcı olmuş, toplumsal vicdanın sesini kamuoyuna duyurmuşlardır.

Batman’da 513 faili meçhul cinayet işlenmiş, bunlardan 14’ü ise hala kayıptır. 1992-93’lü yıllarda faili meçhul cinayetlerde ciddi bir artış olmuştur. 1992'de 86, 1993'te 153 ve 1994'te 193 olay olmak üzere cinayetlerin çoğu bu dönemde yaşanmıştır. Faili meçhul cinayetlere kurban gidenler arasında çocuklar, kadınlar ve Kürt siyasetçiler de yer almış; cinayetlerin çoğu gündüz vakti şehir merkezinde işlenmiştir.”dedi. yapılan açıklamanın ardından toplanan grup sessiz bir şekilde dağıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete