GÜNDEM

KAYMAKAM TANRISEVEN, BATMAN LİSESİ İÇİN DİLEKÇE VERDİ

Batman Lisesi için ilk müracaat Hasan Tanrıseven’den…

KAYMAKAM TANRISEVEN, BATMAN LİSESİ İÇİN DİLEKÇE VERDİ
03-07-2017 23:32
Google News

Batman Lisesi mezunlarından İzmir Tire İlçesi Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, mezun olduğu liseye tekrar “Batman Lisesi” adının verilmesi için Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe gönderdi.

SONSÖZ, KONUYU GÜNDEME TAŞIDI

Gazetemizde “Batman Lisesi adı geri gelsin” talebiyle kaleme alınan haber ve yazılar, Batman’la bütünleşmiş ve bugüne kadar binlerce mezun vermiş olan bu okulu gündeme taşıdı. İzmir’in Tire İlçesi Kaymakamı Batmanlı Hasan Tanrıseven de yazdığımız haber ve köşe yazılarına kayıtsız kalmayarak konuyla ilgili ilk adımı attı. Batman Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe gönderen Tanrıseven “Batman ilinin en köklü eğitim kurumlarından olan ilk lisesi Batman Lisesi'nin isminin 2013 yılında değiştirdiğini ve Batman Lisesi isminin ortadan kaldırıldığını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. 1968 yılında dönemin Başbakanı Sayın Süleyman Demirel tarafından hizmete konulan, o dönem ilçe olan Batman'ın ilk lisesi; o tarihten kapatıldığı 2013 yılına kadar binlerce genci mezun etmiştir. Batman Lisesi, Batman'ın ilçe olduğu döneme tanıklık etmiş, kentin tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır. 1955'te Belediye, 1957'de ilçe teşkilatı kurulan ve 1990 tarihinde il yapılan Batman'ın kısa tarihinde Batman Lisesi oldukça anlamlı bir yer tutmaktadır. Batman Lisesi isminin anlaşılmaz bir biçimde dönemin yöneticileri tarafından ortadan kaldırılması kamuoyu tarafından benimsenmeyen bir olaydır. İlçemiz medyası ve sosyal medyada "Batman Lisesi ismi veri verilsin" şeklinde haberler yapılıp kampanyalar açılması da yapılan işlemin Batmanlılar nezdinde kabul görmediğini ortaya koymaktadır” dedi.

AMASYA, ALANYA VE EDİRNE’DEKİ OKULLARDAN ÖRNEKLER VERDİ

Her ne kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarda ‘Genel Liselerinin kapatılmasının ardından, Batman Lisesinin isminin Batman Merkez Anadolu Lisesi olarak değiştirildiği, okulun isminin Batman Anadolu Lisesi ile karıştırılmaması için bu kez Valilik oluru ile okulun isminin Turgut Özal Anadolu Lisesi olarak değiştirilmek zorunda kalındığı’ denilse de bu gerekçeye katılmanın mümkün olmadığını belirten TanrısevenNitekim birçok il ve ilçede o yerin ismini taşıyan, Anadolu Lisesi müfredatı uygulayan ancak isminde Anadolu kelimesi bulunmayan Lise bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse İstanbul Lisesi, Amasya Lisesi, Alanya Lisesi, Edirne Lisesi buna örnek olarak gösterilebilir. Elazığ ve Amasya'da hem Amasya Lisesi hem de Amasya Anadolu Lisesi bulunmaktadır. Keza Alanya'da hem Alanya Lisesi hem de Alanya Anadolu Lisesi birlikte var iken,  2015'te bir polis memurunun şehit olmasından sonra sonra Anadolu Lisesinin ismi, tarafımızdan yapılan teklif ile değiştirilmiştirdedi.

“BATMAN LİSESİ ADI, MEVZUATA AYKIRI DEĞİL”

Batman Lisesine isminin iade edilmesinin, mevzuat engel olmadığını açıklayan Tanrıseven, dilekçede Özetle söylemek gerekirse, Batman Lisesine isminin iade edilmesine mevzuat engel değildir. Kaldı ki 24 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ‘Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliği’nin 16. maddesinde "Kurumlara, Kurumun bulunduğu yerleşim biriminin adının verilebileceği’ belirtilmektedir. Keza ‘Kurum adının değiştirilmesi" başlıklı 17. maddesinin 2. bendinde şöyle denilmektedir: ‘Tarihi kimliğe kavuşmuş, kurum kültürü ve hafızası oluşmuş, çevresinde adıyla tanınmış kurumların adları değiştirilemez’ Batman Lisesi isminin ortadan kaldırılması, Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönetmeliğinin ruhuna aykırı bir düzenlemedir çünkü Batman Lisesi, tarihi kimliğe kavuşmuş, kurum kültürü ve hafızası oluşmuş ve bütün Batman'da adıyla tanınmıştır. Yukarıda anılan gerekçelerle; 1989 yılında Batman Lisesinden mezun olan ve çevremdeki pek çok Batman Lisesi mezununun ortak isteği olarak, kentimizin ismi ile özdeşleşen, kurumsal kimliği bulunan Batman Lisesi isminin okula iade edilmesini, Batman'ın il olmasını borçlu olduğu ve İlimizde herkesin minnet ve özlemle andığı eski Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın isminin ise yeni kurulacak bir okula verilmesini takdirlerinize arz ederim ifadelerini kullandı. (Yusuf Kavak)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete