GÜNDEM

“KAZANAN HASANKEYF OLSUN”

Batman Kent Konseyi Hasankeyf Çalışma Grubu’nun düzenlediği “Hasankeyf ve Dicle Vadisi Sempozyumu”nun katılımcılarından olan Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, antik kentin son durumu hakkında değerlendirme yaptı.

“KAZANAN HASANKEYF OLSUN”
03-07-2016 22:08
Google News

Bakan Günay, Hürriyet Gazetesi’nin Seyahat Eki’nde kaleme aldığı yazıda “Umuyor ve diliyorum ki bu savaşın sonunda kazanan Hasankeyf olsun; kurtulsun, kadim medeniyetlerin izi kaybolmasın” ifadelerini kullandı.

“HASANKEYF GÖNÜLLÜLERİ HÜZÜNLÜ”

Batman’da katıldığı sempozyumda Hasankeyf için yürütülen mücadeleleri değerli bulduğunu söyleyen Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir dergide kaleme aldığı yazıda da antik kente sahip çıkılması gerektiğini açıkladı. “Kayalar, Kaleler, Köprüler, Minareler Şehri Hasankeyf” başlıklı yazısında, Hasankeyf’in önemine dikkat çeken ve antik kentte buruk bir bekleyişin söz konusu olduğunu dile getiren Bakan Günay “Kadim kent içerde ve dışarıda haklı bir önem ve tartışmanın odağında yer alıyor. Ilısu Barajı’nda su tutulması ile birlikte yukarı şehir dışındaki bütün tarihi eserler ve eski yerleşim yerleri su altında kalacak.

Bu nedenle Dünya Kültür Mirasını koruma görevlileri Hasankeyf’ tehlike altında olduğunu bildirdiler. Hasankeyf halkı ve gönüllüleri yediden yetmişe bu yüzden de buruk ve hüzünlü bir bekleyiş içindeler” ifadelerini kullandı.

“UYGARLIK SADECE YOL YAPMAK DEĞİLDİR”

Hasankeyf’in yaşatılması için yerel halkın, bilim adamlarının ve çevrecilerin girişimleri ile projede değişiklik yapılması gerektiğini ve barajın su seviyesinin düşürülmesi gerektiğini yazan Bakan Günay “Bu tezi devlet kademesinde bulunduğum sürece de hep inanarak savundum. Çünkü Hasankeyf eşsiz özeliklere sahip bir kenttir ve yapıların dokusunun yıllarca su altında muhafaza edilmesine uygun değildir “dedi.

“HASANKEYF, SİLAHSIZ BİR SAVAŞA TANIKLIK EDİYOR”

Hasankeyf çok kritik bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Bakan Günay’ın yazısında en ilginç kısımlardan biri ise yazının sonlarında yer alan ifadeleri oldu. Hasankeyf’in bu günlerde silahsız bir savaşa tanıklık ettiğini belirten Bakan Günay “Uygarlığı sadece yol, beton sananlarla uygarlığın önce tarihe doğaya sahip çıkmak ve öteki adımları bunları koruyarak atmak olduğuna inanlar arasında bir medeniyet zihniyet savaşına Hasankeyf Tanıklık ediyor. Umarım ve dilerim ki bu savaşın sonunda kazanan Hasankeyf olsun; kurtulsun, kadim medeniyetlerin izi kaybolmasın” ifadeleri ile yazısını sonlandırdı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16 Nisan 2024 e-gazete