GÜNDEM

KAZANLAR, PEYNİR İÇİN KAYNIYOR

Sıcak hava nedeniyle çevre illerden Batman'ın Sason İlçesi’nde 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı Eteklerinde sütün peynire yolculuğa başladı.

KAZANLAR, PEYNİR İÇİN KAYNIYOR
04-08-2019 18:00
Google News

 


Yaz aylarında hayvanlarını otlatmak için Şırnak'ın İdil, Cizre ve Silopi, Mardin'in Nusaybin ve Midyat, Batman'ın Hasankeyf ve Gercüş İlçelerindeki kışlaklardan Batman'ın Sason İlçesindeki yüksek yaylalara çıkan göçerler, zorlu doğa koşullarında hayvancılık yapıyor. Erkekler koyunların bakımını yaparken, kadınlar hayvanları sağıyor, elde ettikleri sütü peynire dönüştürüyor. Sağdıkları sütü bidonlarla kimi zaman eşeksırtında kimi zaman da omuzlarında çadırlara taşıyan kadınlar, süzgeçten geçirdikleri sütü kazanlara doldurup odun ateşinde kaynatıyor. Hazırlanan peynir, suyunun süzülmesi için dinlenmeye bırakılıyor. Daha sonra süzülen peynir, temizlenen koyun ve keçi derisinin içine konularak muhafaza ediliyor. Göçerler, kentlerde kilosunu 35 ile 50 liraya sattıkları peynirler kış masraflarını çıkarıyor.
GÜNDE 500 KEÇİ SAĞIYORUZ
Göçerlerden Sultan Sala “Erkekler hayvanları otlatıyor, kadınlar ise sağarak elde ettikleri sütü peynire dönüştürüyor, soğutma depolarında koruyoruz. Kışın kilosunu 35–50 liraya satıyoruz. Günde 500 keçi sağıyoruz. Tulum peyniri diğer peynirlere göre daha lezzetli ve doğal” dedi. 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete