GÜNDEM

“KENTİN ÇİVİSİNE KADAR HER ŞEYLE İLGİLİYİZ”

Yazı İşleri Müdürümüz Hatice Türkan, Çevre ve Şehircilik Müdürü Muzaffer Özkan’ı, görev yaptığı kurumda ziyaret etti.

“KENTİN ÇİVİSİNE KADAR HER ŞEYLE İLGİLİYİZ”
04-09-2018 23:12
Google News

 

İŞ ALANI EN GENİŞ KURUMLARDAN BİRİ

Müdür Özkan, Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerinin, kentlerde iş alanı en yoğun kurumlardan biri olduğunu belirterek “Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, kentin kirliliğinden, çivisine kadar tüm işlerle ilgilenir. Resmi kurumların yapım işinin denetimi, çevre, imar, yapı denetim, kentsel dönüşüm, yeni kurumlarımız milli emlak ve yerel yönetimle ilgilenir. 10 genel müdürlükle bu işleri yürütüyoruz. Çevre yönetimi, atık projesi, çevre kirliliği, atık su, ÇED ile ilgilenir. Belediyeden ruhsat alan inşaatları denetleyen yapı denetim firmalarının denetimini de biz yapıyoruz. İmar işlerinin bir kısmını Özel İdare, bir kısmını biz yapıyoruz. İskân işlerimiz var. Ilısu Barajının merkezi her ne kadar Mardin ise de, en çok etkilenen yerleşim yeri Batman’da. Hasankeyf İlçemiz ve 8 köyümüz, Ilısu’dan etkileniyor. Buraların yerleşimi, inşaatları ve taşınması ile ilgileniyoruz” dedi.

 “İMAR BARIŞININ AMACI, GÜZEL BİR ŞEHİRCİLİK OLUŞTURMAK”

En önemli gündemlerinin, İmar Barışı olduğunu belirten Müdür Özkan “Bakanlığımızca, 8 Haziran 2018’de uygulamaya kondu. Zamanında yapılmış, ruhsata aykırı ya da ruhsat eklerine aykırı yapılmış yapılar, bir kısmı hazine arazisi üzerine yapılmış, belediye arazisi üzerine yapılmış, bir şekilde ruhsat alamamış, iskân alamamış yapılar, belediye tarafından cezalar kesilmiş ama yıktırılmamış yapıların 1 defaya mahsus, kayıt altına alınmasını amaçlar. Kayıt altına alındıktan sonra o yapı, kullanılmaya devam eder. Yalnız o yapı, yıkıldıktan sonra ya da kentsel dönüşümle yıkıldıktan sonra o yapının oradaki imar durumu neyse o şekilde kullanılır. Arsadaki imar durumu 5 ise 5, 3 ise 3 olur. Yol ise yoldur, yeşil alan ise yeşil alandır” dedi.

“İMAR BARIŞINDAN FAYDALANMAK İÇİN ARACIYA GEREK YOK”

İmar Barışının, 31.12. 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığını hatırlatan Özkan “Bu tarihten sonraki yapılar, imar barışından faydalanamaz. Takibi de yapılıyor. Yapı kayıt belgesini alır, ruhsatlandırma için belediyeye gider, sonra tapuya gider. Tapudan güncel haritalandırma ile o alana inilir. 31.12.2017’den önce orada yapı var mı, yok mu bakılır. Orada yapı yoksa yalan beyandan dolayı vatandaş hakkında suç duyurusunda bulunulur. Vatandaşımızı uyarıyoruz, 31.12.2017’den sonra yaptıkları ruhsatsız yapılar için İmar Barışından faydalanmaya kalkışmasınlar. Bunlar tespit ediliyor, yıkılacak. Bu tarihten önceki yapılar için kurum binamızda masa kurduk. Personellerimiz görevli. Vatandaşlarımız, buradan gerekli bilgi ve desteği alabilirler. Bu işler için aracı kimseye gerek yok. Vatandaş, e devlet sisteminde kendi beyanını doldurup, binanın 2 fotoğrafını yükleyerek, kendi yapı kayıt belgesini oluşturabilir. Ama vatandaşı yine de uyarıyoruz. Bu işlemi yap, para yatırmadan önce gel bize danış, bizden teyit aldıktan sonra paranı yatır, işlemini bitir diyoruz” dedi.

8 BİN 450 BİNA, YAPI KAYIT BELGESİ ALDI

İmar Barışı ile Batman’da 8 Bin 450 binaya yapı kayıt belgesi alındığını söyleyen Özkan “31.08.2018 tahini itibari ile Batman’da yap kayıt oluşturanların sayısı 8 bin 450. bunların parası da yatırılmış. 31 Ekim 2018 tarihinde başvuru süresi bitiyor. Belediye Başkanımız ile görüştük. İskân raporu olmayan, yapı kullanım izni olmayan yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanmayacak. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne ALO 181 ve BİMER’den, ruhsatsız yapılarla ilgili gelen şikâyetleri inceliyoruz ve savcılıklara suç duyurusunda bulunuyoruz. 2 yıla kadar hapis cezası var. Asıl amacımız, şehri güzelleştirmek, güzel bir şehircilik oluşmasını sağlamak, bulvarları, yolları, yeşil alanları, okulları, dini tesisleri olan bir şehir oluşturmak, imara aykırı yapıların olmadığı, imarın düzgün olduğu bir şehir oluşturmak” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete