HALKIN SESİ

KENTİN EN BÜYÜK CAMİSİ

“Camiler ve İmamlarımız” sayfamız için bu hafta Şevket Başak Camisini ziyaret ettik.

KENTİN EN BÜYÜK CAMİSİ
09-07-2015 20:09
Google News

Kentin en büyük camisi olarak biliniyor burası. 1996’da faaliyete geçen camimiz, yaklaşık 750 metrekare alanda 1500 kişiyi, avlusunda ise 2000 kişiyi ağırlayabiliyor. 2 katlı camimizin alt katı Kur’an Kursu için kullanılıyor, şu anda camimizde 5 Kur’an kursu veriliyor. Teras katı da bulunan camimizde 15 yıldır imamlık yapan Mehmet Şirin Altuç’la tanışıyoruz.

38 YILLIK İMAM

Mehmet Şirin Altuç, aslen Siirtlidir.15 yıldır bu camide imamlık yapan Sayın Altuç, 38 yıllık imamdır.

RAMAZAN AY’ININ ÖNEMİNİ ANLATIR MISINIZ HOCAM?

ALTUÇ: Ramazan çok önemli mukaddes bir aydır.  Müslümanlar için faziletli bir aydır çünkü onun fazileti bereketi kuranladır. Kur’an bu ayda indirilmiştir, faziletini ve bereketini bundan alır. Kadir Gecesi’nde Kur’an inmiştir. Onun için Müslümanlar bir araya gelir ve bu ayda heyecan oluşur. Ramazan’da biliyorsunuz hayırlar ve sevaplar daha fazla yapılıyor, fakir insanlara daha fazla yardım eli uzatılıyor.  Yani Ramazan, hayır ayıdır. İbadetleri çok makbuldür. Geceleri cemaatle birlikte teravih namazı kılınıyor.

HER YÖNÜYLE BEREKETLİ BİR AYDIR

ALTUÇ: Her yönüyle çok bereketli, çok mübarek bir aydır. Eskiden beri Müslümanlar, Ramazan’a çok önem vermişlerdir. Hatta zekâtlarını ve fitrelerini vermek için, hayır işlemek için birbiriyle yarışmaktadır. Ramazan, diğer yandan Kur’an ayıdır. Allah’ın izniyle mukabele okuyoruz. Mukabeleye çok kişi katılıyor. Teravihler de zaten heyecanla kılınıyor. İftarlar da heyecanla yapılıyor.

ORUÇ, KİMLERE FARZ DEĞİLDİR

ALTUÇ: Ergenlik çağına varmış akıllı herkes, oruç tutmakla mükelleftir. Ama hastalar, yaşlılar, engelliler oruç tutmayabilirler. Doktor, hasta birine senin için oruç tehlikeli olabilir, hastalığın ilerler diyorsa o kişi oruç tutmayabilir. Başka zaman iyileşince orucuna devam edebilir. İyleşmesi mümkün olmayan hastalar ise oruç tutmaz ama bunu Ramazan’dan sonra tutamadıkları günler sayısında fidye verirler. Fidye 1 avuç buğday ya da para olarak verilebilir.

MUKABELEYE YOĞUN İLGİ VAR

ALTUÇ: Ramazan’da Batman’da mukabeleye yoğun ilgi yaşanıyor. Camimizde her gün mukabele oluyor. Akşam ile yatsı namazları arasında sürekli vaaz var. Kur’an Kursumuz var. Yaz Kur’an Kursu zaten 22’sinden itibaren 9.00–12.00 arasında her gün verilmektedir.

SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

ALTUÇ: Ramazan Bayramı, tüm İslam âlemi hakkında hayırlara vesile olsun. Biz bu Ramazan Ayı şerifinde 11 ay boyunca yaptığımız hatalar için pişmanlık duyalım, tövbe edelim, Ramazan Ay’ı bunun için büyük bir fırsattır. Allah’a yalvaralım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete