SAĞLIK

KIL DÖNMESİNE DİKKAT

Özel Zilan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hürbay Aslan, kıl dönmesi problemine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

KIL DÖNMESİNE DİKKAT
08-06-2021 08:44
BATMAN
Google News

 

YANLIŞ TEDAVİDE KIL DÖNMESİ TEKRAR EDEBİLİR

Pilonidal sinüs veya kist dermoid sakral olarak bilinen kıl dönmesinin, kuyruk sokumunda gelişen ucu cilde açılan ve kökü deri altında sonlanan, kılların kuyruk sokumundaki potansiyel boşlukta birikmesi sonucu oluşan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Aslan “Erken dönemde kuyruk sokumunda şişlik ve ağrı şeklinde kendini gösterirken, erken dönemde teşhis konulmazsa bu potansiyel boşluktaki tıkanmaya bağlı gelişen enfeksiyon sonucu tedavisi daha da zorlaşıyor. hasta 3–4 kez ameliyat olmak zorunda kalabiliyor. Bu nedenle hastalar kuyruk sokumlarında rahatsız edici ağrı ve şişlik hissettikleri zaman hemen genel cerrahi uzmanına başvurmalıdır. Kuyruk sokumundaki kıl dönmesinde yapılacak ilk ameliyat çok önemlidir. Çünkü gerekli ameliyat yapılmadığı takdirde ya da yanlış teknikle ameliyat yapıldığında tekrar etme olasılığı çok yüksektir. Örneğin iltihaplı kıl dönmesi dokusu çıkarıldıktan sonra kapalı yöntem dediğimiz yarayı tam kapatma işlemi uygulanırsa yüzde 40 oranında tekrar edebilir. Yarı açık yöntemle kapama yaparsak yaranın geç iyileşmesine rağmen tekrar oranı yüzde 1’lerdedir” dedi.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Kıl dönmesi nedeniyle 5–6 kez ameliyat olan hastalar olduğunu belirten Dr. Aslan “İlk ameliyat çok önemlidir. Bazen estetik kaygılar güdülerek yapılan doku kaydırma ameliyatlarında da tekrar oranı yine yüksektir.  Bu tür ameliyatlar hem anatomik değildir yani orijinal dokudan uzaklaşılmaktır. Hem de tekrarlama oranı yüksektir. Dolayısıyla kıl dönmesi hastalarının genelde doktora geç başvurmaları nedeniyle ve bu dönemde kıl dönmesi dokusunun iltihaplı olması nedeniyle iltihaplı dokuyu çıkarıp yarı açık kapatma yöntemiyle iyileşmeye bırakmaktır. Hastaların yaraları, ortalama bir ay gibi bir sürede, genel cerrahi uzmanı tarafından yapılan pansumanlar sonrası iyileşmektedir. Böylece hem anatomik bütünlük korunmuş olup hem de tekrarlama oranı neredeyse yüzde 1 ‘in altında kalır. Tabi ki bizler genel cerrahi uzmanı olarak hastanın ameliyatının kısa sürmesi hastanın yarasının erken kapanması ve tekrarlama oranının en düşük seviyede olmasını isteriz. Bu dönemde kıl dönmesi dokusu çıkarıldıktan sonra kapalı ameliyat yapılsa dahi hem yara kapanması erken olmakta hem de tekrar etme olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir. Vatandaşlarımızdan ricamız kuyruk sokumu bölgesinde geçmeyen ağrı ve çok küçükte olsa bir şişlik saptamaları halinde hemen genel cerrahi uzmanına başvurmalarıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete