EĞİTİM

KİLİMİN DOKUMA’DA ENGEL TANIMIYORLAR

Batman Zihinsel Engelliler Derneği tarafından hazırlanan ve İş-Kur Müdürlüğü tarafından kabul edilen “Kilim Dokum” projesi sayesinde zihinsel engelliler hem para kazanıyor hem de meslek öğreniyor.

KİLİMİN  DOKUMA’DA ENGEL TANIMIYORLAR
07-10-2016 21:02
Google News

3 ay önce başlatılan kilim dokuma kursuna giden zihinsel engelliler, el emeği göz nuru kilimler dokuyor. 10 zihinsel engelli kursiyer her sabah evlerinden servisle alınıp kursa götürülüyor ve kurs bitiminden sonra kursiyerler tekrar evlerine bırakılıyor.

BİRBİRİNDEN GÜZEL DESENLERLE KİLİM DOKUYORLAR

İstasyon Caddesi üzerinde bulunan kursa giden kursiyerler kısa zamanda kilim dokumayı öğrenerek, birbirinden güzel desenlerle kilim dokuyor. Kilim dokuyarak hayata tutunmaya çalışan zihinsel engelliler, yaptıkları çalışmalarla da engel tanımıyor. Kendilerine verilen desen ve yazıları titizlikle kilimlere işleyebiliyorlar. Günlük aldıkları 5 saatlik eğitimle kilim dokumayı öğrenen kursiyerler bölgeye ait motif ve desenleri halı kilimlere dokumayı amaçlıyor.

KİLİMİN DİLİNDEN ANLIYORLAR

Zihinsel engelliler dokudukları kilimlerde aldıkları eğitimden sonra, desen ve motifleri kendileri yapmaya başladı. Büyük emek verdikleri kilimlerin güzel görünmesi için ellerinden gelen çalışmaları yapan kursiyerler, kilimin dilinden anlamaya başladıklarını söyledi. Sanatçı Fatih Kısaparmak’ın şarkı sözlerinden esinlenen kursiyerler, “Kilimin Dilinden Ancak Anlayan Okur” sözünün yerinde bir söz olduğunu dile getirdi.

ÖĞRETMENLERİNİN DESTEĞİ İLE ÖĞRENDİLER

El Sanatları Öğretmeni Duygu Akburak, zihinsel engelli kursiyerlere tezgahlarda değişik motiflerle kilim dokumasını öğretiyor. En büyük destekçileri kurs öğretmenleri olan Akburak, her bir kursiyerle ayrı ayrı ilgilenip onlara destek oluyor. Her öğrenciyle yakından ilgilenen kurs hocası Akburak, zaman zaman onları evlerinde ziyaret ederek onları yalnız bırakmıyor. Kilim eğitimi dışında sosyal aktiviteler de yapılıyor. Kursiyerler, bazen birbirlerine türkü söyleyerek keyifli zaman geçiriyor. Kursun 6 ay süreceğini belirten Akburak, kurs sonunda kursiyerlere sertifika verileceğini söyledi.  Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Abdullah Gezici ise, engellilere yönelik böyle bir proje yaptıklarından dolayı mutlu olduklarını dile getirerek, engellilerin kilim dokumayı öğrendiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete