Kimyasal paket patladı: 60 işçi zehirlendi

Kocaeli’de bir kargo firmasına gönderilen denatonyum benzuat paketinin patlaması sonucu 60 işçi zehirlendi. Olay sonrası Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisi karantina altına alındı.

Kimyasal paket patladı: 60 işçi zehirlendi
10-12-2015 15:35
Google News

Kocaeli’nin İzmit ilçesi D-130 karayolu üzerinde bulunan bir kargo şirketine ait aktarma merkezinin deposuna gönderilen ve içerisinde denatonyum benzuat maddesi bulunan küçük paket aktarım sırasında patladı. Paketteki sıvı madde çevreye yayılırken, kargo firmasında çalışan işçilerde zehirlenme belirtileri meydana geldi. Kusma, mide bulantısı, burun ve göz yanması şikayeti bulunan işçiler hemen hastaneye kaldırıldı. İlk olarak çevre hastanelere giden işçiler, daha sonra Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

İşçilerin sevkinin ardından Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisi karantina altına alındı. Yaklaşık 60 işçi hastanenin acil servisinde bulunan dekontaminasyon odasına teker teker alınarak yıkandı. Hastanedeki kimyasal madde eğitimi alan görevliler, özel kıyafetleriyle işçileri tek tek odaya aldı. Bu sırada acil servise gelen başka hastalar maske takan güvenlik görevlileri tarafından başka hastanelere yönlendirildi. Acil servise başka hasta kabul edilmezken, polis ekipleri de hastane önünde nöbet tuttu.
Polis olayla ilgili soruşturma başlattı. 

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

51 İŞÇİ KARANTİNAYA ALINDI 

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bir kargo şirketinde yaşanan kimyasal zehirlenme ile ilgili bilgi veren Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Şenol Ergüney, “51 işçi karantinaya alınarak mideleri yıkandı. Bir müddet müşahede altında kalacaklar” dedi.
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bir kargo şirketinin yükleme deposunda yükleme sırasında yere düşen bir kargo paketinden çıkan tozu soluyan 51 personelin zehirlenmesiyle ilgili olarak Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Şenol Ergüney açıklama yaptı. 51 işçinin karantinaya alındığını söyleyen Ergüney, “51 kişinin tamamı Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde KBRN ünitesinde gerekli tüm müdahaleleri yapıldı. Şu an için hepsi iyi durumda, durumu ağır olan yok. Servise yatan yok. Hastaneye yatan yok, tamamı şu anda müşahede altında” dedi.

"KARGO PAKETİNİN PATLAMASIYLA ETKİLENME MEYDANA GELDİ"
Hastane acilinde karantina önlemlerinin alındığını söyleyen Kamu Hastaneleri Birliği Kocaeli Sekreteri Op. Dr. Şenol Ergüney, “Olay bir kago şirketinin deposunda meydana geliyor. Sodyum benzoat maddesi içeren bir paket kırılıyor ve içinde sıvının buharlaşmasıyla nedeniyle iritasyon etkisiyle, solunum yollarını etkileyen bir madde olduğundan dolayı, orada çalışanların etkilenmesi olayı meydana geldi” diye konuştu.

"HASTANE DİĞER HASTALARA GEÇİCİ OLARAK KAPATILDI"
İlk etapta 15 kişi daha sonra arkadan gelen hastalarla beraber toplamda 51 kişinin tamamı Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde KBRN ünitesine alındığını belirten Ergüney, “Gelenlerin gerekli tüm müdahaleleri yapıldı. Şu an için hepsi iyi durumda, durumu ağır olan yok. Servise yatan yok. Hastaneye yatan yok, tamamı şu anda müşahede altında. Birkaç saat müşahede altında tutulacaklar. Tabii sayı çok fazla olduğu için, takdir ederseniz 51 kişinin olması nedeniyle diğer hastalarımıza kısa süreliğine acil servisimizi kapatmış durumdayız. 112 ekiplerimiz, gelen hastaları diğer hastanelere taşıyorlar. Daha sonra normal seyrine dönecektir” ifadelerini kullandı.

DENETONYUM BENZOAT NEDİR?
Ticari adı “Bitreks” olarak geçen “Denetonyum benzoat” alkolü denetüre etmek, fare ve sıçan haşereleri ile mücadele için kullanılıyor. Dünyadaki en acı madde olarak bilinen Denetonyum benzoat, parfüm ve kimyasal ürünlere eklendiği zaman zehirlenme riskini azaltan madde olarak da biliniyor. Aynı madde daha önce sahta alkol zehirlenmeleri sonucunda yaşanan ölümlerin önüne geçilmesi için endüstriyel amaçlı ithal edilen metil alkolün içerisine katılarak, olası sahte içki üretiminde, üretimden çıkan ünü içenlerin hemen kusmasına böylece ölümlü zehirlenmelerin önüne geçilmesi için kullanılması kararlaştırılmıştı.
Maddenin yüksek derecede zehirli olmayıp, solunduğunda mide bulantısı ve kusmaya, deriye temasında ise tahrişe neden olduğu biliniyor. Şimdiye kadar ölümcül vakalara neden olmadığı bilinen maddenin kilogram fiyatı ise 700-800 TL. (İHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete