GÜNDEM

KIRŞAN, BLOOMBERG TV’DE MADEN SEKTÖRÜNÜ ANLATTI

TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, Bloomberg TV’de Maden Dünyası Programının canlı yayın konuğu oldu.

KIRŞAN, BLOOMBERG TV’DE MADEN SEKTÖRÜNÜ ANLATTI
25-06-2020 19:11
Google News

 

SALGIN, MADEN SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEDİ

Hemşehrimiz Kırşan, canlı yayında Türkiye’nin maden sektöründe yürüttüğü çalışmalardan bahsederken "2019'ü kapatırken Çinde başlayan Salgın hızla tüm dünyaya yayıldı. 2020 yılının ilk 3-4 ayını her alanda etkiledi. Tabi salgının Çinden yayılması dünyanın büyüme motoru olarak adlettiğimiz Çin’in de özellikle hammadde talep etmesi noktasında frene basması, çarkların durması, empiyat fiyatlarında çok ciddi düşüşler meydana getirdi.  Mart ve Nisan aylarında empiyat fiyatlarında yüzde 15 ve 25 oranlarında düşüşler oldu. Örneğin bakırda yüzde 22, alümiyumda yüzde 15, çinkoda yüzde 20 düşüşler oldu.  Haliyle hem kapılatın kapanması bizim gibi ham madde maden üreten ülkeler açısında son derece olumsuz görüntü oluşturdu. Dünyada bu sürece bağlı olarak bakır fiyatları 6 bin dolardan, 4200 dolara kadar düştü” dedi.

TÜRKİYE’DE SALGINA RAĞMEN ÜRETİM DEVAM ETTİ

Salgın sürecinde Türkiye’nin aldığı tedbirlerden bahseden Kırşan “Türkiye bu salgın döneminde gereken tüm tedbirleri titizlikle aldı. özellikle şunu gururla söyleyebilirim metal madenlerde, üretim son gaz devam etti. Bunu sevinçili tarafı şuan ülkemizde 18 altın işletmesi hızlı şekilde üretim yapıyor. Bizim madencilik sektöründe kabaca 160 bin dolayında direk çalışan sayısı var. dolaylı çalışan sayısı bu rakamı 3'le çarpabiliriz.  Ne kamuda ne özel sektörde işten çıkarma olmadı.  dolayısıyla bizim sektör istihdam azalışından en az etkilenen sektörlerin başında geliyor. bu sevinçli  bir durum. Bu noktada enerji bakanlığımızın ve hükumetimizin almış olduğu tedbirler ve destekler mali sektörün da az zararla atlatılmasına vesile oldu” dedi.

MADEN SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNİ ANLATTI

Kırşan program sonunda, maden yasası ve madenin geleceği ile ilgili açıklamalar yaptı. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete