EKONOMİ

KIRŞAN’DAN EKONOMİ ANALİZİ

TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, Bloomberg TV’de Günden Kalanlar Programına katıldı. Dolar ve Euro’daki dalgalanmaya ilişkin analiz yapan Batmanlı Hemşerimiz Kırşan, önemli açıklamalarda bulundu.

KIRŞAN’DAN EKONOMİ ANALİZİ
31-12-2021 11:41
31-12-2021 11:43
BATMAN
Google News

TÜRKİYE, MADEN REZERVİNDE 1. SIRADA

Bor’un, stratejik bir maden olduğuna dikkat çeken Kırşan “Türkiye dünyada rezerv bakımından 1. sırada, yüzde 73’lük bir paya sahip. Bu manada tartışmasız bir üstünlüğümüz var. 200 alanda kullanımı yapılmaktadır. Başta, cam, kimya, tarım ve deterjan sanayi olmak birçok sektörde kullanılıyor. Ancak bunlar ileri teknoloji ürünü olarak değerlendirildiği zaman yüksek katma değer oluşturabilecek bir yapıya da sahiptir. Daha önce 15–20 Dolar’a üretilip 150–200 Dolar’a satılan ve katma değeri çok düşük olan bir madendi. Uzun yıllar böyle topraktan çıktığı şekliyle sattık. Daha sonra bor türevleri dediğimiz ve bor kimyasallarına dönüştürüp katma değeri yüksek ürünler elde ettik. 200 dolar yerine 6000 dolar seviyesinde sattığımız için Sayın Bakanımız Fatih Dönmez Bey’in paylaşmış olduğu bilgilere göre ilk defa 1 milyon tonun üzerinde bir ihracat rakamına ulaştık. Madencilik sektörü açısından önemli bir rakam bu. 2,6 milyon tonluk üretimin 2,5 milyon tonu ihraç ediliyor. Borlar devlet eliyle işletiliyor ve üretilip satılıyor. 1978 yılında çıkarılan 2178 sayılı yasayla devletleştirme işlemi gerçekleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez Bey’in, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün ve Bor Enstitüsü’nün ciddi katkıları var” dedi.

“DOĞRU STRATEJİ İLE 1 MİLYAR DOLAR’IN ÜZERİNDE İHRACAT YAPMAK MÜMKÜN”

Ekonomi Bakanı’nın, Eti Maden ve Bor İşletmeleri tarafından ileri teknoloji ürün denilebilecek savunma sanayisinde batarya üretimi başta olmak üzere diğer önemli sektörlerde kullanılabilecek ürünler için de çalışma yürütüleceği açıklamasını ele alan Kırşan “3 ürün ön plana çıkıyor, bir tanesi lityum. Özellikle elektrikli araçların batarya üretiminde lityuma ihtiyaç var. Geçen yıl bunun için bir pilot tesis üretime başlamıştı. Bu yıl da Eskişehir ve Bandırma’da açılacak tesisler ile bu kapasiteler artırılacak. Yıllık 700–800 ton üretim beklenmektedir. Batarya sektörü açısından başta yerli araçlar olmak üzere önemli katkılar sağlayacaktır Bor karbür dediğimiz ve özellikle savunma sanayinde kullanılan kurşungeçirmez zırh üretimi için önemli olan bu maden için 2019 yılında fabrika temeli atılmıştı. 2022 yılında bu tesiste üretime başlanması ile birlikte endüstriyel anlamda bir katkı sunacaktır. Dışarıdan ithal ettiğimiz ürünleri azaltacaktır. Ferro bor ve çelik güçlendirmesi için kullanılan ürün de önemlidir.  Bunun için de bir çalışma var ve Bandırma’da 2022 yılında temeli atılacak. Madencilik sektörü açısından çevre problemi ön plana çıktı. Burada özellikle Eti Maden’in üretim yaptığı alanları bitirdikten sonra doğaya tekrardan kazandırma, ağaçlandırma ve akabinde sosyal bir proje olarak Bal Gibi Madencilik mottosuyla ekilen her ağacın yanına arıcılık sektörü de konularak o sahalarda bal üretimi yapılıyor. Yöre halkı da bu şekilde ekonomik bir kazanç sağlıyor. Özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından teknoloji ve inovasyon dayalı yöntemle önümüzdeki süreçte yeni bor türevlerinin ortaya çıkmasını sağlayacak ve farklı sektörlerde kullanabilecek. Bu da ihracatı olumlu yönde etkileyecektir. 1 Milyar Doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşılacaktır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16 Nisan 2024 e-gazete