GÜNDEM

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR

BATSO Başkanı Abdulkadir DEMİRbaşkanlığında ,İŞKUR İl Müdürü Besim Eviz , OSB Mütevvelli heyeti Başkan Vekili Hifzullah Özoğul Batman –Siirt SMMMO Başkanı Hayrettin BAŞARAN ve TEKSİAD Başkanı M.Ali Öztürk;Başta, salgına yönelik tedbirler doğrultusunda faaliyetlerine ara veren veya durduran işletmeler/işyerleri/ticarethaneler olmak üzere koronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle kısa çalışma uygulaması ile ilgili bir araya gelerek salgına yönelik ekonomik tedbirlerden Kısa çalışma ödeneği hakkında açıklamada bulundular.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR
31-03-2020 13:18
Google News

KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI NEDİR?

İşverenler genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde kısa çalışma uygulamasına başvurabilirler.

Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu kararıyla yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını olası etkileri de dikkate alınarak “dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep” kapsamına dahil edilmiştir. Başta, salgına yönelik tedbirler kapsamında faaliyeti durdurulan işyerleri olmak üzere Koronavirüs (Covid-19) salgınının olumsuz etkileri sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma süreleri geçici olarak en az üçte bir oranında azalan veya faaliyetini durduran işverenler başvurabilir.

BAŞVURULAR ONLİNE OLARAK YAPILACAK

Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmak isteyen işverenler; İŞKUR’a elektronik posta yoluyla(kisacalisma.batman@iskur.gov.tr)başvuru yapacaklar.

KISA ÇALIŞMA KAPSAMINDA SAĞLANAN DESTEKLER NELERDİR?

• İşverenin talebiyle kapsam dahilindekisigortalı çalışanlara İŞKUR tarafından kısa çalışma ödeneği sağlanmaktadır.

• Ödemeler, çalışanın kendisine ve aylık olarak, her ayın beşinde PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. 

• Kapsam dahilindekiçalışan adına genel sağlık sigortası primlerinin ödenmesine devam edilmektedir.

İŞVEREN HANGİ ÇALIŞANLARI KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN FAYDALANDIRABİLİR?

• İşverenin personel sayısında azalmaya gitmemesi,

• İşverenlerin Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanabilmek için çalışanların;

• Kapsam dahilindeki kişilerin Kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün boyunca hizmet akdine tabi olarak çalışmaya devam etmiş olmaları ve son üç yıl içinde 450 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmaları gerekmektedir.

• Kısa çalışma ödeneği, çalışanın son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ ıdır. Kısa çalışma ödeneğinin aylık üst sınırı ise ilgili dönemde yürürlükte olan brüt asgari ücretin %150’ sidir.

• Ödenek süresi; üç ayı aşmamak koşuluyla kısa çalışma süresi kadardır.

İŞVERENLER KISA ÇALIŞMA UYGULAMASINA NASIL BAŞVURACAKLAR?

Koronavirüs (Covid-19) salgınından olumsuz etkilendiği gerekçesiyle; çalışma süresinin 1/3 oranında azalan veya faaliyetini 4 hafta süreyle durduran işverenler  kısa çalışma başvurusunda bulunacak işverenler kısa çalışma talep formu ve kısa çalışma uygulanacak çalışanlara ilişkin listeyi bu duruma ilişkin kanıtlarla birlikte bağlı oldukları İŞKUR birimine elektronik posta yoluyla(kisacalisma.batman@iskur.gov.tr) göndererek başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuruların hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi açısından işyerinin Koronavirüs (Covid-19) salgınından olumsuz etkilenildiğine dayanak teşkil edecek belgelerin başvuruya eklenmesi önem taşımaktadır. Başvurular uygunluk tespiti amacıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına gönderilecektir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete