EĞİTİM

“KISIRLIĞIN NEDENLERİ...”

Batman Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kemal Coşkun, infertilite (kısırlık) hastalığına karşı önemli bilgiler verdi.

“KISIRLIĞIN NEDENLERİ...”
18-06-2018 20:02
Google News

YAŞ İLERLEDİKÇE KISIRLIK OLUŞUMU ARTAR

Düzenli olarak haftada en az iki üç kez ilişkiye girilmesine rağmen 1 yıl süreyle gebelik oluşmaması durumuna ‘infertilite’ yani ‘kısırlık’ adı verildiğini belirten Dr. Coşkun “Nedenleri arasında % 40 oranında erkeğe, % 40 oranında kadına ve % 20 oranında ise hem erkeğe hem de kadına bağlı faktörler bulunur. Nedenleri tetkik ve tahlillerle belirlenirken, yaklaşık %15’inde kısırlık oluşmasına rağmen neden tespit edilememektedir. Kadının ve erkeğin yaşı kısırlıkta önemlidir. Erkek ve kadın yaşı ilerledikçe infertilite (kısırlık) olasılığı artmaktadır. Kadınlarda yaşın ilerlemesine bağlı over rezervi (yumurtalıkların işlevi) azalır.

Erkekte de yaşa bağlı olarak sperm kalitesi ve sayısı azalmaktadır. Diğer yönden yaşa bağlı erkeklerde de erken boşalma, iktidarsızlık ve cinsel isteksizlik gibi cinsel sorunlar da ortaya çıkmakta, bu da ayrı bir infertilite sorunu olur” dedi.

TEDAVİYE YANIT VERMEDE BU KRİTERLER ÖNEMLİ

Kadının yumurtalıklarının normal şekilde işlev görmesi, tüplerinin açık olması, tüplerinin işlevsel olarak normal olması, rahim içi yuvalanacak bölgenin(endometrium) embriyo gelişimi için uygun olması, atılan spermin yeterli sayı ve kalitede olması, vajina ve rahim ağzı enfeksiyonların olmaması, rahim ağzı kanalının işlevsel ve anatomik uygunluğu önemlidir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18 Nisan 2024 e-gazete