HALKIN SESİ

KİTAP KULÜBÜ, İNSANIN ANLAM ARAYIŞI - VİKTOR FRANKL

Batman Kitap Kulübü, iki haftada bir gerçekleştirdiği kitap analizinde bu hafta Minerva Kitap Cafe’de, Viktor Frankl’in İnsanın Anlam Arayışı adlı kitabı üzerinden gerçekleştirdi.

KİTAP KULÜBÜ, İNSANIN ANLAM ARAYIŞI - VİKTOR FRANKL
07-02-2020 12:23
Google News


Beni kalbine mühürle; sevgi, ölüm kadar güçlüdür. 
Viktor Frankl, sevginin anlamını bu cümleyle özetlemiştir. 
Nefretle çoğalan ceset yığınlarının arasından "sevgi ölüm kadar güçlü" diye haykıran vahşet ve soykırım dünyasından, dünyamıza; "uyanık olalım". 
Auschwitz'den beri insanın neler yapabildiğini biliyoruz" sözlerine yüklü bir insanlık mesajı getiren bir doktorun öyküsüdür. 
Logoterapi'nin kurucusu Viktor Frankl, İnsanın Anlam arayışı kitabında en kötü koşullar altında bile hayatın bir anlamı olduğunu ve o anlamı bulmanın hayatı çekilir kıldığını anlatıyor. 
Nazi toplama kampında annesini, babasını ve eşini kaybedip, kamptaki arkadaşlarını tek tek yitirirken bile hayatın anlamını bulabileceğimizi iddia ediyor. 
Bunu ise üç farklı yollardan yapabileceğimizi anlatıyor: 
1. Bir eser yaratarak veya faydalı bir iş yaparak,
2. Farklı bir şey deneyimleyerek veya bir insanla iletişime geçerek,
3. Kaçınılmaz bir acıya yönelik tavrı değiştirerek.
Özetlemek gerekirse: dünyada sadece iki tip insan var olduğunu, bunların da iyi ve kötü insanlar olduğunu, başka hiçbir sınıflamanın olmayacağını söyleyen bir kitaptır.
Kitaptan Alıntılar:
Yaşamı anlamlı ve amaçlı kılan şey, insanın elinden alınamayan ruhsal özgürlüktür. Yaşamında hiçbir anlam, amaç, hedef göremeyen ve bu nedenle sürdürmeyi anlamsız bulan kişinin vay haline.
Yaşamdan ne beklediğimizin gerçekte önemli olmadığı, asıl önemli olan şeyin yaşamın bizden ne beklediğini öğrenmek ve öğretmektir.
İnsanı en çok yaralayan şey fiziksel acı değil, haksızlığın, mantıksızlığın verdiği ruhsal ızdıraptır.
İnsanın Anlam Arayışı - Viktor Frankl

9. kitap analizimizi 16 Şubat'ta Malala Yusufzay'in, Ben Malala adlı eseriyle gerçekleştireceğiz. 
Görüşmek dileğiyle…
Kitap'la kalın, çokça sevgi…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?