GÜNDEM

“KONUT İHTİYACINI KARŞILAMALIYIZ”

Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, konut sorunu, kentsel dönüşüm ve mucurlu yollar hakkında konuştu.

 “KONUT İHTİYACINI KARŞILAMALIYIZ”
25-08-2022 00:00
24-08-2022 17:00
BATMAN
Google News

 “İÇME SUYU ALTERNATİFLERİNİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”

“ÖZEL İDARE’NİN ASFALTI, BÜYÜK ŞANS”

Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, konut sorunu, kentsel dönüşüm ve mucurlu yollar hakkında konuştu.

“KENTİN KONUT İHTİYACINI KARŞILAMAK ZORUNDAYIZ”

Vali Canalp “Ölüm deresi de diyebileceğimiz İluh Deresi aynı zamanda bir kentsel dönüşüm projesi. Çünkü kentsel dönüşümde eskimiş olan kent dokusunu ortadan kaldırıyorsunuz. Ama onun yerine planlı bir kentleşmeyi getiriyorsunuz. Batman’ın kentsel dönüşümde avantajı ve dezavantajı var. Avantajı, eski binaların olduğu yerlerde kat sayısı çok fazla değil. dezavantajı ise imarın gerektiği yollar ve caddeler çok dar. Kentsel dönüşümün iki yolu var. Biri afet alanı ilan etmek, ikincisi belediye kanunundaki mevzuatı kaldırmak. Nüfus Batman'da sürekli artıyor ve biz konut üretmek zorundayız. Konut üretimi yeni imar alanları açmak ve kentin içerisinde eskimiş olan binaların yeniden yapılmasına müsaade etmek. Şu anda Batman’ın nüfusu 850 bin olsa bunu karşılayabilecek bir projemiz var. Bu bize kentin planlı bir şekilde büyümesini, insanların nitelikli alanlarda yaşayabilmesini, penceresini açtığı zaman yeşil alanları görebileceği bir sağlamak zorundayız” dedi.

“İÇME SUYU İÇİN BÜTÜN ALTERNATİFLERİ DEĞERLENDİRMELİYİZ”

Görevden uzaklaştırılan Batman Belediye Eş Başkan Mehmet Demir, kentin kaynak suları varken Mardin’den içme suyu temin edilmesinin maliyet oluşturacağını belirtirken, Vali Canalp bu iddialara basın toplantısında yanıt verdi. vali Canalp, iddiaları cevaplarken “İmar sorunu için projemiz var ama bir diğer sorun su. 500 bin nüfuslu bir şehir olarak kaç hane kuyudan su çekiyor? Batman Çayı Kenarında kuyular açtık peki su sorunu çözülür mü? 42 tane kuyu vururuz. Batman'da su ihtiyacı karşılanır mı? Batman’ı temiz ve nitelikli içme suyu kaynaklarına kavuşturmak zorundayız. Alternatiflerin hepsini değerlendirmek lazım. 10 yıl önce DSİ bir dizi rapor hazırlamış. Üç başlık var, Batman Çayı'ndan su temini, Batman Barajından su temini ve kaynak sularımız. Gelecek vizyonunu hazırlarken bütün alternatifleri değerlendirmek zorundayız” dedi.

“ÖZEL İDARE’NİN SICAK ASFALTI, KENT İÇİN İYİ BİR ŞANS”

Sason Yolunda mucur eleştirilerini yanıtlayan Vali Canalp “Sason'a dört defa gittim mıcırla karşılaşmadım. Sathi kaplama yol yapımı normalde yasaklanmış. Bu sene de yasaklandı. Durumuna göre yola ya sıcak asfalt yapacaksınız ya da beton yol yapacaksınız. Talimat böyle. Ben bunun böyle olması gerektiğine içtenlikle inanıyorum. Sathi kaplama yol yapılmamalı. Sathi kaplamada, temel tabakanın üzerine bir astar atılıyor, o astarın üzerine bir kat asfalt atılıyor, üzerine bir sonraki sene asfalt atılıyor. Sıcak asfalta göre daha pahalı. Ama sıcak asfalt yaparsanız yolun ekonomik ömrü 25 sene, sathi kaplamada 3-4 sene. sathi kaplamanın maliyeti yüzde 25 fazla ama kullanım ömrü yüzde 400 fazla. Batman için şanslı olduğunuz bir konu, köylerimizde Özel İdare’nin yapmış olduğu sıcak asfalt yollar. Eskiden de Özel İdare sathi kaplama yol yapmamış, hep sıcak asfalt yapmış. Sathi kaplamada yoldaki mıcırlar, arabaların camlarını kırıyor kaymalara yol açıyor. Sathi kaplama yol neden yapılıyor? Maliyeti düşük ve bazen de yolun tabakası uygun olmuyor. Yani sıcak asfalt yaparsanız da yol bunu kaldıramayabilir. Eğer yolun temeli oturmamışsa sıcak asfalt yerine sathi kaplama yol yapılabiliyor maalesef” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?