GÜNDEM

“Korkmadan hakikati konuşacağız”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, basılan, okunan ve gündem belirleyen basılı gazetelerin bu alanda devam etmeleri, kriterleri karşılamakta güçlük çekenlerin ise büyük fırsatların sunulduğu internet mecrasına yönelmeleri gerektiğini söyledi.

“Korkmadan hakikati konuşacağız”
18-02-2024 00:01
17-02-2024 22:23
Google News

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 27. Başkanlar Kurulu Toplantısına katıldı.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda bir cihan imparatorluğunun köklerini saldığı Bilecik’te değerli başkanlarla ve basın emekçileriyle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Erkılınç, toplantı daveti için Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Marmara Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Ergün’e teşekkür etti.

“İLAN GELİRLERİNDE AZALMANIN SEBEBİ HABER SİTELERİ DEĞİL”

Son iki yılın hem Basın İlan Kurumu hem de basın sektörü açısından oldukça hareketli, yoğun ve bereketli geçtiğini söyleyen Erkılınç, 2022 yılında yasalaşan ve 1 Nisan 2023 tarihinde uygulanmaya başlanan mevzuat düzenlemeleriyle dijital dönüşüm sürecinin ilk etabının başarıyla tamamlandığını kaydetti.

Erkılınç, “Söz verdiğimiz ve görüldüğü üzere gazetelerin ilan pastasından kesinti olmamış, internet haber siteleri için kanunla ikinci bir ilan pastasının oluşturulması sağlanmıştır” dedi.

Kimilerinin iddia ettiği gibi ilan gelirlerinde yaşanan azalmanın internet haber siteleri yüzünden değil ilan kaçırma, resmi ilan zorunluluğuna ilişkin mevzuat maddelerinin arkasından dolanma ve ilan metinlerinde küçülmeye gidilmesinden kaynaklandığını vurgulayan Genel Müdür Erkılınç, “Bunlarla ilgili mücadelemizi var gücümüzle sürdürüyoruz. Son olarak icra satışlarına ilan metinleri, menkul veya gayrimenkulün özelliklerine ilişkin kısımlar çıkartılarak gönderilmeye başlandı. Bu ilanları resmi yazı ile geri gönderiyoruz. Önümüzdeki günlerde de ilgili bakanlığımızla resmi bir görüşme yapmayı planlıyoruz. Birbirimizi suçlamaya veya ikna etmeye değil, muhatap kurumlarımız nezdinde rıza üretmeye ve usulüne uygun ilan gönderme konusunda kararlı davranmalarını sağlamaya ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

 “ARA VERİLEN VE ESNETİLEN DENETİMLERE BU YAZ BAŞLIYORUZ”

Pandemi döneminde yapılamayan ve deprem felaketi nedeniyle askıya alınan veya esnetilen denetimlere bu yaz başlanılacağının bilgisini veren Erkılınç, basanla basmayanı, satanla satmayanı, personel çalıştıranla çalıştırmayanı, maaş ödeyenle ödemeyeni, okunanla okunmayanı, habercilik yapanla yapmayanı ayrı tutacaklarını belirtti.

Genel Müdür Erkılınç, “Bunu yapabilelim ki en azından ayakta kalanlar hak ettikleri geliri elde edebilsinler. Sanırım Kurum olarak bir şeyi sizlere ve sahaya anlatmakta zorluk çekiyoruz. Belki de bu bizim eksikliğimiz diye düşünüyorum. Mevzuat gereğince bir gazeteye veya internet haber sitesine mahsup uygulanmışsa ya da ilanı durdurulmuşsa bundan bizim bir kazancımız yok. Bunu yaptığımızda ortalık ayağa kalkıyor. Mesele; gazete sahibinden, cemiyet başkanımızdan başlıyor siyasi aktörlere kadar gidiyor. Hem gelirler yetmiyor deniyor hem de 10-12 yerine pastanın ikiye üçe bölüneceği, tamamen yasal, hak edenin hak ettiğini alacağı bir uygulamadan geri adım atmamız için mücadele veriliyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete