SAĞLIK

KORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Doktor kadrosu ve başarılı tedavi yöntemleri ile dikkatleri çeken Özel Batman Zilan Hastanesi Dahiliye Uzmanı aynı zamanda Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Özer ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cebrail Sınır, koronavirüs salgınından gelinen noktaya ilişkin gazetemize bilgi verdi.

KORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNABİLİRİZ?
06-12-2020 15:24
Google News

 

COVİD-19’U, GRİP VE NEZLEDEN AYIRT EDEBİLMEK ÖNEMLİ
Covid-19 virüsünün, grip ve nezle gibi hastalıklardan ayırt edilmesi gerektiğini belirten Dr. Özer ve Dr. Sınır “Grip, nezle ve mevsimsel alerjiler ile Covid-19 birbirine benzeyen ve sıklıkla birbirine karıştırılabilen hastalıklar. Nezle, virüslerin yol açtığı bir hastalıktır. Burun akıntısı ile başlar, hafif bir halsizlik olur. Bazen ilaç bile almaya gerek olmadan dinlenmeyle birkaç günde geçebilmektedir. Enflüanza virüslerinin sebep olduğu mevsimsel grip hastalığında ise, belirgin olarak eklem ve kas ağrıları vardır. Öksürük görülebilmekte, yüksek ateşe neden olabilmektedir. Ancak grip virüsü genellikle akciğerlere inmez. Covid-19 hastalığı da başlangıçta nezle ve griptekine benzer belirtilerle başlamaktadır. Covid-19 hastalarında yaygın olarak öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş ve bitkinlik şikayetleri bulunur. Ayrıca kimi zaman Covid-19 hastalarında koku ve tat almada sıkıntılar yaşanmaktadır.  Ancak Covid-19’un diğer hastalıklardan en bariz farkı; kısa bir sürede virüsün akciğerlere inmesidir. Akciğere indiği zaman, zatürreye neden olmakta ve bu durum hastanın yatırılmasını gerektirmektedir. Dolayısıyla burun akıntısı, öksürük, ateş şikayeti olan herkes Covid-19 hastalığına yakalanmıştır anlamına gelmemektedir. Vatandaşlarımızın bu tür şikayetleri olması halinde, bir sağlık kurumuna müracaat etmesi gerekmektedir. Hastanede yapılacak test, tomografi ve klinik muayene ile kesin bir biçimde Covid-19 teşhisi konulabilmektedir” dedi.

KORONAYA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI?
Covid-19 virüsüne karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi veren Dr. Özer ve Dr. Sınır “Koronavirüs, hasta birinin öksürürken çıkardığı damlacıkların etrafa yayılması yoluyla diğer insanlara bulaşıyor. Bu nedenle Covid-19 ile ilgili en temel önlem sosyal mesafenin korunmasıdır. Covid-19 hastalığına yakalanmamak için maske kullanmak da tedbirlerin başında geliyor. Kullandığımız maskenin sık sık değiştirilmesi, ellerin maskeye dokundurulmamasına da dikkat edilmesi gerekiyor. Virüsü önlemek için, gün içinde sık sık ellerimizi sabunlu su, kolonya veya dezenfektan ile temizlemeli, mümkün olduğunca ellerimizle yüzümüze dokunmamalı, hijyen kurallarına azami dikkati göstermeli ve bulunduğumuz ortamı sık sık havalandırmalıyız. Ayrıca korona virüsün yayılmasını önlemek amacıyla, hasta olduğunu düşünen veya hasta biriyle ilgilenen kişilerin kendilerini izole etmeleri gerekmektedir” dedi.

BATMAN’DA VAKALAR ARTIYOR
Pandemiyle ilgili Batman’da son durumu açıklayan Dahiliye Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Özer ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cebrail Sınır “Sonbahar, kış aylarının başlamasıyla birlikte Covid-19 hastalığı tüm dünyada olduğu gibi maalesef şehrimizde de yükselişe geçti. Bu beklenen bir durumdu. Çünkü sonbahar, kış mevsiminde kapalı ortamlarda daha fazla bulunuyor olmamızdan kaynaklı olarak bu tür virüsler artış gösterirler. Asıl biz hekimlerin korktuğu husus, kış aylarında Covid-19 ile birlikte diğer mevsimsel virüslere vatandaşlarımızın yakalanması. Bu tür durumda hastalık çok daha ağır seyredebilmektedir. Ancak artışa rağmen yine de panik yapmadan, gereken tüm önlemlerimizi alarak, bilime ve doktorlarımıza güvenerek bu hastalığın da üstesinden geleceğimize inanmalıyız” şeklinde konuştu.

KRONİK HASTALAR RİSK GRUBUNDA
Dr. Özer ve Dr. Sınır, Covid-19 virüsünün, kronik hastaları daha fazla etkilediğine dikkat çekerken “Obezitesi olanlar, hiper tansiyon, diyabet, KOAH, astım hastalığı olanlar ile belli bir yaşın üzerindekiler ve erkeklerde daha ağır seyrediyor. Kısacası özellikle bazı kronik rahatsızlığa sahip kişiler bu hastalıktan diğerlerine nazaran daha kötü etkileniyorlar. Ancak bu tür kişiler, Covid-19 ‘a yakalansalar kurtulamayacakları anlamına gelmiyor. Sadece bu hastalarımız daha riskli grupta yer alıyorlar” dedi.

AŞIDAN ÖNCE ANTİKOR TESTİ YAPTIRMAK ÖNEMLİ
Aşı çalışmaları konusunda bilgi veren Dr. Özer ve Dr. Sınır “Tabi dünya üzerinde yürütülen aşı çalışmaları umut verici ancak aşının güvenilirliği veya hangi ülkenin aşısına güven duyulabileceği, aşının ilerleyen zamanlarda olası yan etkileri, ne zaman dağıtılmaya başlanacağı, öncelikle hangi ülkelere gönderileceği konusunda vatandaşlarımız doğal olarak tereddüt yaşamakta. Ayrıca virüsün mutasyona uğraması halinde aşıların koruyuculuğunun olup olmayacağı da bu denklemin bir başka bilinmeyeni. Aşı ile bu hastalığın azalacağı kesin ama yüzde yüz bu hastalık ortadan kalkacak diyemiyoruz. İşin doğrusu bunlarla ilgili kesin bir şey söyleyebilmek şu aşamada pek mümkün gözükmüyor. Ancak bu konularda Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca gereken açıklamaları yapıyor. Devletin yaptığı bilgilendirmeleri takip etmenin daha doğru olacağı kanısındayım. Nitekim yapılan açıklamalara göre aşı yaptırmak isteğe bağlı olacak. Fakat bu noktada şunu da ifade etmek istiyoruz. Aşı ülkemize ulaşınca, aşı yaptırmayı düşünen vatandaşlarımızın, aşı yapmadan önce daha önceden bu hastalığı geçirip geçirmediklerini öğrenmeleri amacıyla hastanelerde antikor testi yapmalarını tavsiye edebiliriz” dediler.

ZİLAN HASTANESİ, KORONAVİRÜSE KARŞI TAM TEDBİRLİ ÇALIŞIYOR 
Zilan Hastanesi’nde Covid-19’e karşı yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Özer ve Dr. Sınır “Öncelikle belirtmeliyiz ki, hastanemiz tüm branşlarda hizmet veren tam donanımlı bir hastane olduğu için, Covid-19’un ülkemize ulaştığı dönemde, hastanemize Covid-19 dışındaki nedenlerle başvuran hastaların Covid-19’dan etkilenmemeleri için gereken tüm önlemleri alarak işe başladık. Covid-19 hastalarının diğer birimlerden tam bir şekilde izole edilmesini sağlayacak düzenlemeler yaptık. Diğer branşlara başvuran hastalarımızın virüsten etkilenmemesi için akla gelebilecek her türlü izolasyon ve hijyen gibi tedbirleri aldık. Bu nedenle Covid-19 haricinde nedenlerle hastaneye gelmek isteyen hastalarımız gönül rahatlığıyla hastanemize başvurabilirler” dedi.

ZİLAN HASTANESİ’NDE KORONA HASTALARINDAN YATAK ÜCRETİ ALINMIYOR
Zilan Hastanesi’nde Covid-19 hastalarından yatak ücreti alınmadığını belirten  Dahiliye Uzmanı aynı zamanda Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet Mustafa Özer ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cebrail Sınır “Gerek PCR testi pozitif çıkmış gerekse de muayenesinde Covid-19 olduğuna karar verdiğimiz hastalarımızın, serviste olsun yoğun bakımda olsun hiçbir ücret almadan tedavilerini yapıyoruz. Tam donanımlı yoğun bakım ve yataklı servislerimizde bugüne kadar her yaş grubundan, kronik rahatsızlığı olan olmayan yüzlerce Covid-19 hastamızı şifa ile taburcu ettik. Hem hastalarımızın hem de ailelerinin mutluluğuyla mutlu olduk. Son olarak, bu ağır ve zorlu süreçte fedakârca hastalarımıza hizmet veren tüm personelimize de şükranlarımı sunmak istiyoruz. Umarım en yakın zamanda başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlık bu hastalıktan kurtulacaktır” ifadelerini kullandılar.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete