KOZLUK

Köylülerin geçim kaynağı tuz…

Batman'ın Kozluk İlçesi’nin 400 nüfuslu Derince Köyü’nde yaşayanlar, mevsimlik işçi olarak göç etmek yerine 40 dereceyi aşan sıcakta geleneksel yöntemlerle kaya tuzu üretiyor.

Köylülerin geçim kaynağı tuz…
27-08-2022 12:27
27-08-2022 12:39
Google News

40 NÜFUSLU KÖYÜN GEÇİM KAYNAĞI…

Batman'ın Kozluk İlçesi’nin yaklaşık 400 nüfuslu Derince Köyünde kuşaktan kuşağa geçen kaya tuzu üretimi, 45 hanenin tek geçim kaynağı oldu. Derince Köyü Sakinleri, yılın 4 ayını kaya tuzu üretimiyle geçiriyor. İlkbahar sonunda köyde başlayan tuz mesaisi, sonbaharda tamamlanıyor. Dağlardaki doğal kaynak suyunun brandadan yapılan biriktirme havuzlarında toplanıp, suyun buharlaşmasıyla elde edilen kaya tuzu, uzun uğraş gerektiriyor. Kentte zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcaklıkta üretilen tuz sayesinde Derinceliler, mevsimlik işçi olarak başka illere göç etmek zorunda kalmadan doğdukları topraklarda geçimini sağlıyor. Kimyasal kullanılmadan doğal yöntemlerle üretilen kaya tuzu, köylüler tarafından kimi zaman yol kenarında satılıyor, çoğunlukla da sipariş üzerine bölge illerine gönderiliyor. Kaya tuzu, özellikle salamura ürünler, kavurma, peynir ve turşu yapımında kullanılıyor.

“BU KÖYÜN GELİR KAYNAĞI TUZ”

Derince Köyü Muhtarı Cuma Yüksel, kaya tuzu üretiminin köyde yıllardır nesilden nesle devam ettiğini söyledi. Köylülerin geçimini tuz üretiminden kazandığını, yılın 4 ayını tuz üreterek geçirdiklerini ifade eden Yüksel, ilkbaharın sonunda başladıkları üretimi sonbaharda düşen yağmurla sonlandırdıklarını belirtirken “4 ay çalışıyor, ürettiğimiz tuzu satıyoruz. Bu köyde kimse mevsimlik işçi olarak başka yere gitmiyor. Bu köyün gelir kaynağı tuz. Bir sezonda yaklaşık 600–700 ton tuz üretiyoruz. Üretilen tuzu Diyarbakır, Muş, Bitlis ve Van gibi bölge illerine götürüyoruz. Bu işi babalarımız dedelerimizden devraldı, biz de babalarımızdan devraldık, bizden sonra da çocuklarımız devralacak” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?