GÜNDEM

Köyün kaderi petrolle değişti

Batman'da 1946'da petrol bulunduğu ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü talimatıyla tüm ihtiyaçları karşılanarak kaderi değişen Zeve Alikan (Yakıtlı) Köyü’nde yaşayanlara, TPAO'da istihdam olanağı sağlandı.

Köyün kaderi petrolle değişti
21-05-2022 05:46
21-05-2022 06:43
BATMAN
Google News

8 MART 1948’TE TÖRENLE PETROL ÇIKARILDI

Raman Dağı'ndaki jeolojik çalışmalarda 1940-1948'de 7 kuyu kazıldı ancak ekonomik değeri olan petrole rastlanmadı. Raman'ın Yakıtlı Köyü yakınlarında 1945'te Avusturya'dan getirtilen trauzel kulesi ile farklı bir teknoloji kullanılarak sondaj yapıldı. Bir yıl sonra 17 Ocak 1946'da 1361 metrede petrol bulundu. Raman-8 ismi verilen kuyudan 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün katıldığı törenle 8 Mart 1948'de petrol çıkarıldı. Zamanla kuyu sayısı arttı ve 1953'te Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü, 1955'te Türkiye'nin ilk petrol rafinerisi Tüpraş Batman Rafinerisi kuruldu. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) kurulmasıyla bu kuruluşlarda çok sayıda kişi istihdama kavuştu. Günlük 41 bin varil petrolle ham petrol üretiminin yüzde 40'ını sağlayan Batman, ülke ekonomisine önemli katkı sunuyor.

ÖNCE ADI, SONRA KADERİ DEĞİŞTİ

Petrolün çıkarılmasının adı Yakıtlı olarak değiştirilen köye okul ve cami yaptırıldı. Köylülere ücretsiz elektrik kullanımı ve yakıt desteği de sunuldu. O dönem bir elin parmakları kadar olan hane sayısı zamanla arttı. Daha önce tarım ve hayvancılık yapılan köyde birçok kişi TPAO'da işe alındı. Ancak 1990'lı yıllarda köy halkının büyük bölümü göç etti.

“O OKULDAN PETROL MÜHENDİSLERİ ÇIKTI”

Yakıtlı Muhtarı 65 yaşındaki Abdulsamet Gezici “Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü geliyor. Köyün adını sorunca köylüler Zeve Alikan olduğunu söylüyor. İnönü de köyün ismini bulunan petrolle uyumlu olsun diye Yakıtlı ile değiştiriyor ve yetkililerden köyün kardeş köy ilan edilmesini, bütün ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyor. İlk iş köye okul yapılıyor. Okul eğitim öğretime 1951'de başladı. Zamanla o okuldan çok güzel öğrenciler çıktı, petrol mühendisleri çıktı. Köylümüz 30 yıl boyunca TPAO muhasebe müdürlüğünü yaptı. Köyden bir kişinin de TÜPRAŞ'ta yöneticilik yaptığını, çok sayıda öğrencinin farklı kariyerlere ulaştı. 1980'e kadar köyde askerliğini yapanlar TPAO'ya gider çalışırdı. Babam da ben de TPAO'dan emekli oldum” dedi.

KÖYLÜLER YENİDEN ELEKTRİK ABONESİ OLUYOR

Muhtar Gezici “1970'te enerji nakil hattıyla köye elektrik verildi. Az aile kalınca aboneliklerin iptal edildi. TPAO Bölge Müdürü ile yaptığımız görüşmeyle Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'ye başvurarak yeni abonelik talep ettiklerini, işlemlerin tamamlanmasıyla aboneliklerinin yeniden başlayacak” dedi.

“PETROL KOKUSUYLA DUYGULANIYORDUK”

Köyde yaşayan Ömer Yardım hem babasının hem de kendisinin TPAO'dan emekli olduğunu anlatarak,  "Allah TPAO'dan razı olsun. Hepimiz onun sayesinde ekmek yedik. Çocuklarımız okudu. Köyde yüzde 90 TPAO'dan emekli olan kişilerdir. Petrol kokusu aldığımızda duygulanıyorduk, seviniyorduk. Keşke daha büyük üretim olsa” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete