GÜNDEM

KÖYÜN SON EZİDİ’Sİ…

KÖYDE TEK BAŞINA

KÖYÜN SON EZİDİ’Sİ…
07-02-2019 18:12
Google News

Batman’da 70’lerinde Ezidi Çiftin yapayalnız yaşadığı Yolveren’de Köyü’nde Ezidi Kadın hayatını kaybetti. Kocası Ape Hamê, koca köyde yapayalnız kaldı.

AVRUPA’DA MEMLEKET HASRETİ İLE YANIP TUTUŞTULAR

1990’lı yıllarda, çocukların ölümüne yol açan mayın patlaması sonrası Ezidi Köylülerin Avrupa’ya göç etmesi ile Yolveren (Çinêrya) Köyü, kaderine terk edildi. Memleket hasreti ile yanıp tutuşan Ezidi Ape Hamê ve Eşi Xemé Xatun, Avrupa’dan Türkiye’ye döndü, 10 yıl kadar boş kalan köye yerleşti. Köyün hem muhtarı hem sakini olan Çift, Ez’idilerin geleneksel bayram ve törenlerinde Batman’dan ve Avrupa’dan gelen misafirlerini ağırladı.

TEK İSTEĞİ, HAYAT ARKADAŞININ YANINDA DEFNEDİLMEK

75 yaşındaki Ape Hamê'nin Eşi Xeme Xatun, amansız hastalığa yakalandı. Ape Hamé, yatağa mahkûm olan eşinin bakımını üstlendi, aynı zamanda evine ve köyüne de sahip çıktı. Ezidi Kadın, yakalandığı hastalığın pençesinden kurtulamadı. Ape Hamé, hayat arkadaşını kendi geleneklerine göre yıkayıp defnetti, yasını tuttu. Koca köyde yapayalnız kalan Hamé’nin tek isteği, öldüğünde hayat arkadaşı Xeme Xatun’nun yanı başında defnedilmek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?