GÜNDEM

Kozluk Domatesi, coğrafi işaret aldı

İlimizin önemli lezzetlerinden olan Kozluk Domatesi, Türk Patent ve Marka Kurumunca (Türk Patent) coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.

Kozluk Domatesi, coğrafi işaret aldı
11-12-2023 17:00
11-12-2023 15:35
BATMAN
Google News

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından Kozluk Domatesine 7 Aralık’ta tescil belgesi verildi. Kozluk Kaymakamı Ekrem Güngör, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi ve domates üretiminin yapıldığı köy muhtarlarıyla birlikte Vali Ekrem Canalp’ı ziyaret ederek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanan coğrafi işaret belgesini takdim etti.

“ÜRETİM ŞEHRİ BATMAN’A ADIM ADIM İLERLİYORUZ”

Vali Canalp “Büyükşehir Batman’a, üretim şehri Batman’a adım adım ilerliyoruz. Kozluk Domatesi, görüntüsü ve kabuğunun inceliği ile farklıdır, aroma ve lezzeti farklıdır. Yerel ürünlerimizin daha çok tanıtılması ve daha çok satılmasını istiyoruz. Oymataş köyümüzde Gıda İhtisas OSB’yi yaptığımız zaman, Batman’da üretilen tarımsal ürünler ve hayvansal ürünler, nihai ürün haline getirilecek. Raflarda yer alacak. Bu, Kozluk’ta başladı. İlerleyen dönemde Batman olarak devam eder. İç piyasaya Türkiye’nin her tarafındaki marketlere ulaşır. Gıda İhtisas OSB’yi bitirdiğimiz zaman, ürünlerimizi uluslararası piyasada pazarlama imkânına kavuşacağız. Festivaller şehri Batman’ı inşa ediyoruz dedik. Hem ilçelerimizdeki hem il merkezindeki festivaller yoğun katılım ile gerçekleşti. Festivalleri artıracağız. Sadece domatesimizi değil, diğer tarımsal ürünlerimizin de coğrafi tescillerini alacağız. Başvuru süreçlerimiz pek çoğunda devam ediyor. Amacımız sadece coğrafi tescilli almak ve üretmek değil. Önemli olan bunları nihai ürün haline getirebilmek, hem iç piyasa hem uluslararası piyasaya kaliteli ürün olarak sunabilmektir. İlimizin coğrafi işarete sahip Batman şamböreği, Sason Çileği, Gercüş mezrone üzümünden sonra Kozluk Domatesi ilimizin coğrafi işarete sahip 4. ürünü oldu” dedi. (Necdet Çakır)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete