KOZLUK

KOZLUK DOMATESİ TESCİLLENSİN

Batman’ın Kozluk İlçesi’ne bağlı Geçitaltı, Armutlu, Tosunpınar Köyleri ile Akçakışla Damarlı Mezrası’nın yüksek kesimlerinde yetişen domatesin, tescillenmesi isteniyor. Kozluklular, Kozluk Domatesinin nam salmasına rağmen tescillenmemesini eleştiriyor.

KOZLUK DOMATESİ TESCİLLENSİN
01-09-2021 14:16
BATMAN
Google News

KABUĞU İNCEDİR, DOĞAL GÜBREYLE YETİŞİR

Gazetemize ulaşan ilçe sakinleri “Kozluk Domatesi Kozluk'un Gecitaltı, Armutlu, Tosunpınar köyleri ve Akçakışla Damarlı Mezraları başta olmak üzere yüksek rakımlı yerlerde yetişir.

Yaz sıcaklığı 35 derecenin altında olan serin havada ve kışları kar yağışlı olan yüksek rakımlı yerlerde yetişir. Kozluk Domatesi, bol şekilde soğuk kaynak suları ile sulanır. Humuslu toprakta yetişir. Doğal gübre kullanılır. Haşere ilacı veya yüksek verim ilacı kullanılmaz.

Tamamen doğal ortamda yetiştirilir. Domatesin tohumu yerli tohum olup atalardan kalma tohumdur. Domatesler ortalama 200-400 gram arasında bir ağırlığa sahiptir. Kozluk Domatesi'nin en belirgin özelliği ince kabuklu olmasıdır. Diğer ince kabuklu domateslere oranla kabuğu yumuşacıktır. Kabuğu naylonsu olmayıp etli kısmı ile birleşik olup yok denecek kadar şeffaftır. Domatesin içi bir bütündür. Kabuk, etli kısmı ve tohumu iç içe girmiş şekilde ve yumuşaktır. Kozluk Domatesi çiğnemeden ağızda erime özelliği sayesinde ağızda rahatsızlık hissi vermez. Bütün olarak ısırıldığında diğer domateslerin aksine suyunu fışkırtmaz. Suyu içinde eşit şekilde dağıtır. Ağızda eriyen, sulu domatesin ekşimsi leziz bir tadı vardır. Kozluk Domatesleri daha çok kahvaltıda tercih edilmesi ile ülkemizde alanındaki tek domates türüdür. İnce kabuklu olmasından dolayı muhafaza ömrü, serin olmak şartı ile takriben bir haftalıktır. Kozluk Domatesi'nin rengi pembe, kırmızı renklerindedir” dedi.

KOZLUK DOMATESİNE TEŞVİK VERİLMELİ

Kozluk Domatesinin AB Coğrafi Tescil Belgesi'ne kavuşturulması gerektiğini belirten ilçe sakinleri “Kozluk Domatesi'nin yetişme alanlarına ve yetiştirilme kültürüne zarar vermeden yüksek rakımlı yetişme alanlarına teşvik verilmelidir. Kozluk Domatesi'nin çekirdekleri ulusal tohum bankasında muhafaza edilerek koruma altına alınmalıdır. Kozluk Domatesi ile ilçenin reklamı yapılmalıdır. Belki de ilçenin tek coğrafi işaret alan ürünü olacak olan Kozluk Domatesi'nin hak ettiği değeri alması için ulusal kanallar işe sokulmalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete