GÜNDEM

KÜÇÜK ÇOBANLAR…

“Akranları okula, onlar koyun otlatmaya…”

KÜÇÜK ÇOBANLAR…
15-06-2017 21:48
Google News

Batman’da henüz küçük yaşlarda çobanlık yapmaya başlayan çocuklar, eğitimlerini ağır aksak yürütürken, akranları ile de zaman geçiremiyor.

KENTTE GEÇİM SIKINTISI HAD SAFHADA

Kentin kenar semtlerinde ikamet eden besici ailelerin küçük yaştaki çocukları da çobanlık yaparak büyüyor. Hilal Mahallesinde ikamet eden besici ailelerin küçük çocukları, koyun sürülerini otlatmak için her gün Şehir Otogarı ve Batman Çayı çevresindeki yeşil alanların yolunu tutuyor. Okul sıralarından kopan çocuklar, yaşıtları gibi oyun oynayıp, çocukluklarını yaşayamıyor. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde koyun sürülerini otlatırken görüntülenen küçük çobanlar, geçim sıkıntısının boyutlarını da gözler önüne seriyor.

KALABALIK AİLELERDE YETİŞİYORLAR

Geneli kalabalık ailelerden oluşan besiciler, besledikleri koyunlardan et, süt, yün ve yoğurt elde ederek geçimini sağlıyor. Besicilik kültürünün yerleşik olduğu Batman’da, çocuklar da çoban olarak yetişiyor. Ailelerine destek olabilmek için koyun otlatmaya çıkan çocuklar “Okumayı çok istiyoruz ama koyunlara bakmak zorundayız. Her gün sabah erkenden kalkıp, koyunlarımızla Şehir Otogarı ve Batman Çayı kenarına gidiyoruz. Annelerimiz koyunların sütlerini sağıyor, yoğurt yapıyor. Süt ve yoğurt satarak para kazanıyoruz” dedi.

HAYALİ ÖĞRETMEN OLMAK…

Öğretmen olmayı hayal ettiğini söyleyen Veysel Atmaca isimli küçük çoban “Çok isterdim ama okula gidemedim. Koyunlarımıza bakmak zorundayım. Eğer okula gidebilseydim öğretmen olmak isterdim” şeklinde konuştu. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?