GÜNDEM

KÜÇÜK HEYKELTIRAŞ TAŞI DANTEL GİBİ İŞLİYOR

KÜÇÜK HEYKELTIRAŞ TAŞI DANTEL GİBİ İŞLİYOR

KÜÇÜK HEYKELTIRAŞ TAŞI DANTEL GİBİ İŞLİYOR
08-09-2014 18:59
Google News

Heykel sanatı ile uğraşan babasıyla birlikte çay kenarlarında taş toplarken heykel sanatına gönül veren M. Nur Menekşe (12) taşı dantel gibi işliyor.

Henüz yedi yaşındayken babasıyla birlikte çay kenarlarına gidip taş topladığını belirten Menekşe, işe küçük taşlardan kolye yaparak başladığını söylüyor. Taş parçalarından küllük, peçetelik yapan Menekşe, daha sonra büyük taş parçaları kullanarak Hasankeyf'te bulunan Zeynel Bey türbesi ve diğer tarihi eserlerin benzerlerini yapmaya başladı.

YAŞI KÜÇÜK, YETENEĞİ BÜYÜK

Yedi yaşından beri taş oyarak değişik eserler üreten Menekşe, Mimar Sinan gibi adından söz ettiren bir sanatçı olmayı hedefliyor. Yeteneği sayesinde okulda öğretmeni tarafından fark edilen Menekşe, tasarım dersinde verilen ev ödevlerini taştan oyarak yapıyor. Ev ödevi olarak verilen Rodos tablosunu taşa işleyen Menekşe "Tasarım dersi ödevini arkadaşlarım tahta parçası oyarak yaptı ben ise taştan yaptım. Bu nedenle daha yüksek puan aldım" dedi.

EVİN BAHÇESİ, AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ

Babasıyla birlikte yaptığı eserleri Karşıyaka Mahallesi'ndeki evinin bahçesinde sergileyen ve kendisine mesleği öğreten babasının heykelini yapmayı hedefleyen Menekşe "Yerimiz dar. Eserlerin çoğu depoda bazılarını bahçede sergiliyoruz. Arkadaşlarımız ve mahalleli gelip bakıyor fotoğraf çekiyor" şeklinde konuştu.

BABAMIN HEYKELİNİ YAPACAĞIM

M. Nur Menekşe'nin babası Ahmet Menekşe de heykel ustası olduğunu ve işe hayvan figürleri ile başladığını belirtiyor. Birçok yarışmaya da katılan Menekşe, Kültür Bakanlığı'ndan mansiyon ödülü aldı. Yaklaşık 25 yıldır taş oyup heykel yapan Menekşe, antik kent Hasankeyf başta olmak üzere yaklaşık 400 esere imza attığını belirterek “oğlum, çay kenarlarında taş toplarken bana yardım ediyordu. Küçük kolyeler yaparak işe başladı. Kendini geliştirdi. Daha şimdiden 25 esere imza attı" dedi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
2 Mayıs 2024 e-gazete