GÜNDEM

Kutlama mesajları değil, sorunlarına çözüm istiyorlar…

3 Aralık Pazar Günü, Dünya Engelliler Günü. Kutlama mesajlarının ardı ardına paylaşıldığı şu günlerde 7’den 70’e hemen hemen bütün engelli vatandaşlar, seslerini duyurabildikleri her platformda haklarını arıyor. Dernek çatıları atında seslerini daya güçlü duyurabilmenin çabasını veren engelli bireyler, iş, eğitim ve sosyal hayatta türlü sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Kutlama mesajları değil, sorunlarına çözüm istiyorlar…
01-12-2017 20:47
Google News

BİRÇOĞU, EĞİTİM HAYATINDAN UZAKLAŞIYOR
Engelli bireyler, toplumdan dışlanma, okulların fiziki şartlarının uygunsuzluğu ve eğitim kurumlarına gidiş-gelişlerinin kısıtlı olması kaygıları ile eğitim hayatından uzaklaşıyor, eve mahkûm ediliyor.

İŞ HAYATINDA YER EDİNEMİYORLAR
İşyerlerinde engelli bireylerin istihdamına dönük mevzuat ve kurallar, işverenler tarafından görmezden geliniyor. Ailelerine yük olmak istemeyen engelli bireyler, iş umudu ile gittikleri yerlerden çoğu zaman olumsuz yanıtlarla geri dönmek zorunda kalıyor. İstihdam edilen engelliler ise düşük maaş ile çalıştırılmaktan yakınıyor.
DEVLETİN VERDİĞİ MAAŞ, YETERLİ DEĞİL 
Devletin engelli bireylere 3 ayda bir verdiği engellilik maaşı, ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Özellikle evlilik yapan engelli bireyler, 3 ayda bir aldıkları düşük maaşla ailelerini geçindirmek zorunda kalıyor.

KENTİ RAHAT KULLANAMIYORLAR
Engelli bireylere yönelik farkındalığın cılız kaldığı batman’da, engelli bireyler kenti rahat kullanamamanın sıkıntısını yaşıyor. Hizmet binaları, banka ATM’leri, kaldırımlar, engelli bireylerin erişimini sınırlıyor. Görme engelliler için yollara ve hizmet binalarına hissedilebilir sarı yüzeyler yapılması gerekirken, tekerlekli sandalye kullanan engelliler için de rampaların oluşturulması gerekiyor. Çoğu zaman engelli bireyler için ayrılan araç park sahaları, duyarsız sürücüler tarafından işgal ediliyor. Engelli bireyler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde kutlama mesaj ve etkinliklerinden ziyade, sorunlarını iyileştirici çözümler istiyor. (Yusuf Kavak)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete