SASON

LALE, SASON ÇİLEĞİNİ KURUTTU

Batman'ın Sason İlçesi’nde çilek üretimine başlayan 26 yaşındaki Lale Basut, güneş enerjisiyle kuruttuğu çilekleri, hem iç piyasaya hem de Avrupa’ya atmak istiyor.

LALE, SASON ÇİLEĞİNİ KURUTTU
11-09-2018 21:29
Google News

 

SASON’DA ÇİLEK FİDELERİ DAĞITILMIŞTI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün yürüttüğü Çilek Hibe Projesi kapsamında, Sason’un Köyleri’nde çiftçilere sertifikalı yediveren albion cinsi çilek fidesi dağıtılmış, köylerde çilek üretiminin başlaması sağlanmıştı. Kavaklı Köyü’nde yaşayan Lale Basut da 8 kardeşiyle çilek tarlalarında çalışmak yerine, çilek üretimine geçti. Lale’nin, Çıtır Çileğim Projesi, Bakanlığın Tarımda Genç Kadın Girişimciler Güçleniyor Proje Yarışması’nda 75 proje arasından 1. Türkiye’de ise 2. olmuştu.

30 BİN TL İLE PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİ

Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan ile dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın elinden alan Lale, projeyi kendi köyünde hayata geçirdi. Lale, 30 bin lira hibe desteği ile köyünde kiraladığı 4 dönüm alanı, Köy Muhtarı Babası Ömer Basut ile birlikte sürdü, çilek fidelerini toprakla buluşturdu. Lale, hasadını yaptığı çilekleri, güneş enerji ile çalışan fırında kuruttu, yemiş haline getirdi.

BAKANLIK, KÖYE EKİP GÖNDERDİ

Bakanlık, fırında kurutulan ilk çileklerin belgeseli için Ankara’dan bir ekip gönderdi. Ekip, kurutulan çileklerin ve Lale’nin öyküsünü belgesel olarak çekti. Lale Basut, “Sason'da çilek, sadece yaş olarak satılıyor. Projenin asıl amacı, çileğin kurutulması. Kurutulmuş çilekleri önce iç piyasaya, sonra da Avrupa’ya ihraç etmek istiyorum” dedi.

ÇİLEĞİN, PİYASADAKİ PAZAR PAYI ARTACAK

Proje Birimi Sorumlularından Nilgün Tok, “Sason’da Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdürlüğü’nce dağıtılan çilek fideleri, bir çok aileye geçim kaynağı oldu. Lale de onlardan biri.  Lale, ekimini yapıp hasat ettiği çilekleri şimdi kurutup, satışa hazır hale getiriyor. Kurutma işlemi ile amaç, çileğin hem yaş hem kuru olarak değerlendirilmesini sağlamak ve Pazar payını arttırmak. Çünkü çilek, çabuk bozulan bir meyve. Kurutma işlemi ile saklanabilen çileğin ömrü uzatılmış oluyor. Projedeki asıl amaç, kırsaldaki kadınlarımızın üretime katılarak, aile ve ülke ekonomisine katkı sunmalarını sağlamak. Arıca bu tür üretime dayalı projelerle kentten kırsala dönüşü arttırmak da projenin hedeflerinden biri. Yerel ürünlerimizin üretimde yerinin arttırılması da ayrı bir fayda” dedi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete