SAĞLIK

LEKESİZ BİR CİLTLE TATİLE ÇIKIN

Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Selma Salman, cilt lekelerinin tedavisi hakkında bilgi verdi.

LEKESİZ BİR CİLTLE TATİLE ÇIKIN
07-06-2021 08:38
İSTANBUL
Google News

Kullandığınız ilaçlar cildinizde lekelenmeye sebep olabilir

Başta beyaz tenliler olmak üzere güneş ışıkları kişilerin yüz, omuz, dekolte bölgesi ve sırtta küçük kahverengi lekeler oluşturmaktadır. Alın, yanak, burun, çene ve üst dudak bölgesinde maskeyi andıran lekelenmeler ise genellikle esmer tenli kadınlarda görülmektedir. Bu lekeler gebelik, bazı ilaçların kullanımı ve menopoz gibi sebeplerle de oluşmaktadır. Leke tedavisine başlanmadan önce kapsamlı bir cilt muayenesi yapılması gerekir. Tanının net olarak konulması ve benlerden ayrımının doğru bir şekilde yapılması gerekir.  

Kimyasal peeling ile cilt lekelerine etkin çözüm

Çeşitli kimyasal maddelerin cilde sürülüp belirli bir süre bekletildikten sonra bol suyla ciltten arındırılması ile yapılan kimyasal peeling, derinin üst tabakası olan epidermiste kontrollü olarak kısmi veya tam hasar oluşturulmasını sağlamaktadır. Ciltte birkaç gün süren soyulma, sonrası cilt lekelerden arınarak pürüzsüz bir görünüme kavuşmaktadır. Çiller, akne lekeleri ve melasma için kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi olan kimyasal peeling, güneşin olmadığı sonbahar ve kış aylarında tercih edilmektedir. Etkin sonuç almak için 2 haftada bir 4-6 seans yapılması gerekmektedir. İşlem sonrası bol nemlendirici ve güneş koruyucu kullanılmalıdır. 

Cilt sarkmaları ve gözaltı morluklarına vitaminli çözüm 

Cilt lekeleri mezoterapi yöntemi ile de başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Cilt sarkmaları, cilt kırışıklıkları, bölgesel incelme, göz altı morlukları ve saç dökülmesi gibi bir çok dermatolojik sorunda kullanılan mezoterapi; ilaçlar, çeşitli bitki özleri, vitaminler, eser elementlerden oluşan karışımların cilt altına uygulanması ile yapılmaktadır. Cilde uygulanan ve yenileyici özelliği olan hyaluronik asit, antioksidanlar, vitaminler, mineraller ile amino asitler cildin uyarılmasını sağlayarak cildi parlak ve sağlıklı bir  görünüme kavuşturmaktadır. Mezoterapi işleminin lazer, dermapen, fraksiyonel mikroiğneli radyofrekans  gibi yöntemlerle bir arada uygulanması leke tedavisinin etkinliğini artırmaktadır.  

PRP esmer tenli kişilere de uygulanabiliyor

Son dönemlerde cilt lekelerinin tedavisinde öne çıkan yöntemlerden biri de PRP’dir. Trombositten zengin plazma-PPR işleminde uygulama yapılacak kişinin kanı özel bir tüpe alınmaktadır. Elde edilen trombositten zengin plazma, cilde yaklaşık 1 cm aralıklarla enjekte edilmektedir. Tek başına leke tedavisinde çok etkili olmasa da fraksiyonel mikroiğneli radyofrekans, dermapen gibi yöntemler ile kombine edildiğinde daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Lazer ya da peeling yapılamayan esmer kişilere uygulanmaktadır.  

Gebelik lekelerinden lazer tedavisi ile kurtulabilirsiniz

Cilt lekesi tedavisinde uzman doktorlar tarafından hastanın ten rengi, lekenin yüzeysel ya da derin olması, lekenin açık ya da koyu renk olması gibi özellikler belirlenmesi gerekir. Lazer uygulaması bu konuda önemli seçeneklerden biridir. Lazer uygulaması ışık kaynağından çıkan ışınların bir tüpte biriktirilerek belli bir noktaya yönlendirilmesi ile sağlanmaktadır.   Belirli dalga boyundaki ışığı emme yeteneği taşıyan doku bileşenleri kromofor olarak adlandırılır. Leke tedavisinde kullanılan lazerlerden biri Q-switched Nd-YAG lazerdir. Leke tedavisinde kullanılan dozlarda lazerle işlem sonrası ciltte hafif kızarıklık oluşabilir. Bunun dışında deride soyulma ve yara olmaz. Hastalar günlük hayatlarına devam edebilirler. Lazer tedavisi gebelikte yüzde ve yaşlılıkta el üzerinde görülen lekelerde, dövme silmede ve çeşitli cilt hastalıkları konusunda güvenle uygulanan etkili bir yöntemdir. Çok koyu tenlilerde tercih edilmemektedir. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete