GÜNDEM

Maaşlardaki eşitsizliğe tek çözüm intibak

Emekli aylıklarındaki eşitsizliğe tek çözüm intibak Emeklilerin gözü, önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak olan ‘Torba Yasa’ya çevrilirken, Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, maaşlar arasındaki adaletsizliğin giderilmesi için tek çözümün yeni bir intibak yasasının çıkarılması olduğunu söyledi.

Maaşlardaki eşitsizliğe tek çözüm intibak
03-07-2023 12:02
03-07-2023 12:07
BATMAN
Google News

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün “Araştırmalarımıza göre, şu anda emeklilerde kök maaşı 3.500 lira olanlar var. Ancak ağırlık 4.500 lirada kümeleniyor. Kök maaşı en düşük emekli aylığı olan 7.500 liranın altında 6 bin lira veya 7.400 olanlar da bulunuyor. Bütün bu emeklilerin aylıkları arasındaki fark hazine tarafından karşılanarak 7.500 liraya çıkarıldı. Bu durumda olan yaklaşık 9,5 milyon emekli var. Toplam emekli sayısının yaklaşık 15 milyon olduğu düşünüldüğünde, emeklilerin yarısından fazlası 7.500 lira aylık alıyor” dedi. TÜED Başkanı Ergün, bu ay işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak enflasyon oranındaki zammın kök aylıklarına olacağına işaret ederek, şöyle konuştu: Kök aylıkları yüzdelik zamlarla 7.500 liraya ulaşana kadar bu böyle devam edecek. 3.500 lira kök aylığı olan emeklinin aylığı bu seviye gelene kadar 3-4 kez zam alması gerekecek. Diğer bir deyişle, aylıkları 7.500 lirada sabit kalacak. Bu çerçeveden bakılınca, en düşük emekli aylığı 7.500 liraya çıkarırken, bunun üzerinde aylık alan emeklileri ise mağdur oldu. Yüksek prim kazancı ve daha fazla prim gün sayısı olanlar büyük mağduriyet yaşadı. 3.500 lira kök aylığı olan emekli 7.500 lira almaya başlarken, 7.450 lira alan emekli de 7.500 lira almaya başladı. Diğer taraftan 7.550 lira alan emeklinin aylığında ise değişiklik olmadı. Emekliler arasında büyük adaletsizlik oluştu. Bu sebeple de 7.500 liranın üzerindeki aylıklar için prime göre bir düzenleme yapılacağını açıklamıştı. Bunun nasıl bir düzenleme olacağı ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.

2000 YILI SONRASI İÇİN GEREKİYOR

Bu durumun çözülmesi için ‘İNTİBAK’ düzenlemesi gerektiğine dikkat çeken Ergün, “2000 sonrası için intibak düzenlemesi yapılmadan, emekli aylıklarındaki eşitsizlik ve adaletsizliğe hiçbir çözüm bulunamaz. İntibak, hangi dönemde emekli olursa olsun prim kazancı, prim ödeme gün sayısı eşit olanların aylıklarının eşitlenmesi, farklılıkların ortadan kaldırılması anlamına geliyor. Herkesin kazancına göre intibak yapılarak, haksızlıkların giderilmesi mümkün” değerlendirmesinde bulundu.

‘AYLIK BAĞLAMA ORANI YÜZDE 70 OLMALI’

İntibak ile birlikte tek bir sistem üzerinden bütün dönemlerin aynı aylık bağlama oranı ve aynı güncelleme katsayısı ile düzenlenmesini talep eden Ergün “SSK ve Bağ-Kurlularda 1 Mayıs 2008 sonrası işe girenlerin hepsinin aylığı düşük bağlanıyor. Bu nedenle de ‘en düşük aylık’ yerine, herkesin kazancına göre düzenleme yapılması yerinde olur. Güncelleme yerine ‘gösterge sistemi’ getirilmeli. Bütün dönemler için tek bir aylık bağlama oranı olmalı. Şu anda asgari aylık bağlama oranı yüzde 35. Bunun da eskiden olduğu gibi yüzde 70 seviyesine çıkarılması emeklilerin en önemli talepleri arasında. Ancak en önce intibak yapılarak gerçek aylıkların ortaya çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete