GÜNDEM

Mağaralar turizme kazandırılacak

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihi yerleşkedeki binlerce yıllık mağaraların turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Mağaralar turizme kazandırılacak
04-12-2023 15:31
05-12-2023 09:31
BATMAN
Google News

Türkiye'nin Mağaraları dosya haberinin 19'uncu bölümünde, Hasankeyf'teki binlerce yıllık mağaraların turizme kazandırılması için yürütülen çalışmalara yer verildi. Mezopotamya'nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf'te, Yamaç Külliyesi çevresinde bulunan mağaraların korunması ve turizme kazandırılması sağlanacak. İl Özel İdaresi ve Hasankeyf Kaymakamlığınca tarihte barınma ve iskan yeri olarak kullanılan binlerce yıllık mağaraların temizlik ve restorasyonu için proje hazırlanıyor.

PROJE ÇALIŞMASI BU AY TAMAMLANACAK

Hasankeyf Kaymakamı Mehmet Ali İmrak, Hasankeyf'in 12 bin yıllık tarihe sahip kadim şehir olduğunu söyledi. Batman'da tarih ve turizm denildiğinde ilk akla gelen yerin Hasankeyf olduğunu belirten İmrak, bu potansiyelin arttırılması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini, Yamaç Külliyesi etrafındaki mağaraların turizme kazandırılmasını amaçladıklarını dile getirdi. İmrak "Proje kapsamında mağaraların temizlenmesi ve turizme açılmasını hedefliyoruz. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

“6 BİN MAĞARAYI GELECEĞE MİRAS OLARAK BIRAKMAMIZ LAZIM”

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen de "Mağaralar tarih öncesinden günümüze kadar kullanılmış. Özellikle Sümer ve Urartu dönemlerinde mağara şehir anlamında bir yerleşim yeri olduğu ortada. 6 bin mağarayı geleceğe miras olarak bırakmamız lazım. Bu tarihi kültürel zenginliği ekonomiye de kazandırmak gerekiyor. Kale bölgesinde 3 bin mağaramız var. Roma döneminin en görkemli kalesidir burası. Kalede ayrıca cami, kilise, saraylar gibi çok sayıda yapı da var. Bu bölgede 3 bin mağaranın da turizme açılmasıyla ilgili çalışma yapılması elzemdir" dedi (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete