HALKIN SESİ

MANEVİYAT İKLİMİ

Camilerin çiçek açacağı, kadim kitabımızın gönüllere yazılacağı, maneviyat ikliminin zirveye ulaşacağı zaman dilimine giriyoruz.

MANEVİYAT İKLİMİ
16-06-2016 20:46
Google News

Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in "Sizin en hayırlınız Kuran’ı öğrenen ve öğreteninizdir" (Buhari, Fedailü’l-Kur’an, 21; Ebu Davud, vitr, 14/1452; Tirmizi, Fedailü’l-Kur’an 15/2907) müjdesine nail olmak isteyenlere Rabbimizin inayetiyle bugün birçok kapı açık bulunmaktadır. Bu yaz gününde bu kapıların sonuna kadar açık olduğu yerlerin başında hiç şüphesiz Camii ve Kuran Kurslarımız gelmektedir. 2016 yılı “Yaz Kur’an Kurslar”ı 20 haziran itibariyle başlayacaktır.

Yaz Kur’an Kursları’nın çocuklarımızın Kur’an eğitimi almaları, dini bilgilerini öğrenmeleri açısından çok büyük bir önemi vardır. Her şeyden evvel dini ve ahlaki değerlerimizi çocuklarımıza aktarabilmek, öğretebilmek, milli ve manevi değerlerimiz olan Kur’an, Peygamber, vatan, bayrak, şehitlik ve gazilik gibi kutsal değerlerimizi, sevgi, saygı, muhabbet, dostluk gibi ahlaki değerlerimizi, yaratan ve yaratılanlara karşı sorumluluklarımızı hatırlatmak, pekiştirmek, geliştirmek ve öğretmek amaçlanmıştır.

Hiç şüphesiz müslüman bireyler her şeyden önce çocuklarına dinini ve kitabını öğretmeyi aslı vazifesi bilip, onların Kur’an öğrenmesi gerektiğine samimiyetle inanmalı, geleceğimizi şekillendirecek olan evlatların dünyalık ve dünya hayatlarını kazanma ve imar etmelerini hazırlayıp düşündükleri gibi, Allah’ın istediği bir mü’min ve müslüman olmalarını, böylece de ebedi saadeti kazanmalarını düşünmek ve ona hazırlamak zorunda olduğunu da unutmamaları gerekir.

Yaz  Kur’an Kursları  halkımızın "Evladım, dinini, diyanetini, Kuran’ını, Peygamberini öğrensin" duygu ve düşüncesi ile çocuklarını büyük bir samimiyetle mahalle camilerine Kur’an Kurslarına gönderdikleri bir sorumluluk anlayışıdır. İşte bu sorumluluk duygusu ve anlayışıyladır ki, Camii ve Kur’an Kurslarımız kıpır kıpır, cıvıl cıvıl çocuklarımızla dolup taşmaktadır.  Çocuklarımız ise fıtratında zaten var olan dini duygularını doğru bilgi ile donatmak "Şüphesiz Allah katında din İslam’dır "(Ali-İmran 19) ilahi fermanının gereği olarakta, İslam dininin gereklerini hem öğretim boyutuyla hem de eğitim boyutuyla kavramak için yaz tatillerini dolu dolu değerlendirmek, bu kurslardan azami istifade etmek için gayret göstermeleri gerekmektedir.

Bugün en yakınımızda veya çevremizde yer alan insanlarla sohbetimizde o insanların temel dini bilgilerini en yakın camisindeki din görevlisinden veya Kur’an kursundan öğrendiklerini hep duyarız. Bu bakımdan hayatımız boyunca ibadetlerimizde, dua ve niyazlarımızda, zikirlerimizde okuduğumuz en temel din bilgilerini yaz kurslarında öğrendiğimize göre, eğer bu kursu alan konumunda isek; bunu hayatımızın dönüm noktaları arasındaki zaman dilimi olarak kabul edip, gereken önemi verip dolu dolu istifade etmek, kursu veren konumunda isek; " Senin elinde bir kişinin hidayete ermesi dünya ve içindekilerden hayırlıdır" hadisini bir an olsun hatırdan çıkarmayarak, ellerine teslim edilen evlatların, yavruların ruh hallerini iyi anlamak ve anlamlandırmak, çocuk ve gençlerle ilgilenmeyi çok büyük bir ibadet olarak kabul etmek, sevgi ve şefkatle onlara yaklaşmak, peygamberi bir vazife icra ettiğini unutmayarak doğru bilgi ile donatmak, kendisini onların sevmeleri, camiyi ve ait olduğu İslâm dinini sevmelerine neden olacak; kendisinden nefret etmeleri ise, camiden ve İslâm’dan soğumalarına yol açacağını hatırdan çıkarmamak, kendisinin şahsında onların cami algıları, din ve diyanet anlayışlarının şekilleneceğini unutmamak,  eğer veli konumunda isek; kendi elimizle evladımızı Kuran ve dini bilgileri alacağı kursa kadar götürmek, onun daima yanında olduğumuzu hissettirmek, hocaları ve öğreticileriyle görüşmek, ziyaret etmek, eve gelince gündelik neler öğrendiğinin tekrarını beraberce yapmak, zira Kur’an terbiyesi ile büyümüş yavruların anne ve babalarının cennette  taçlarla taltif edileceğini bilerek, Sevgili Peygamberimiz (sav)’in  "Kim Kur’an-ı okur ve onunla gereği gibi amel ederse, kıyamet günü anne ve babasına ışığı güneş aydınlığından daha parlak bir taç giydirilir ve yine onun anne ve babasına değeri dünyalara değişilmez iki elbise giydirilir. Onlar: Bunlar bize niçin giydirildi? diye sorduklarında; kendilerine: Çocuğunuzun Kur’an öğrenmesinden dolayı diye cevap verilir.(Ahmet b. Hanbel, Müsned, 3/440) hadisini unutmamak olmalıdır. Yine Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’in hadisi şerifinde ifade etmiş olduğu “Hayırlınız” ifadesine muhatap olmanın bu şekilde gerçekleşebileceğini her zaman ummak gerekir.

            Diyanet İşleri Başkanlığı Yaz Kuran Kursları’nın öğretim programını, "Kur" sistemine göre yapılandırmıştır. Üç dönem ve üç kur halinde uygulanacak olan bu sistemde de hiç şüphesiz eğitim programının öğrenme alanları Kuran, itikat, ibadet, siyer ve ahlakı kapsamakta ve bu alanlara uygun eğitim öğretim kitapları ve materyaller hazırlanmış bulunmaktadır.

Yaz Kur’an kursları, çocuğun hem dünya hem de ahiret mutluluğunu hedef alan terbiye ve irfan ocaklarıdır. Bu kurslarda çocuklarımız, Rabbimizin bizlere en büyük hediyesi olan Kur’an-ı Kerim’le kucaklaşmakta, onun sevgi pınarına dalmaktadırlar. Kur’an, onların ruh dokusudur. Kur’an ve sünnete bağlı oldukları müddetçe gönülleri huzurla dolacak, kişilikleri onun ikliminde neşvü nema bulacaktır. Bunun için çocuklarımıza vereceğimiz en büyük hediye, onların gönüllerini Kur’an ışığıyla aydınlatmak olacaktır. Her yıl olduğu gibi bu yılda da cami ve kur’an kurslarımızın çocuklarla çiçek açmasını rabbimden niyaz ediyorum.

 

 

                                                                                                          Turgut ERHAN

                                                                                                        Batman İl Müftüsü

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete