EKONOMİ

Memur ve memur emeklisi için zam teklifi belli oldu

Memur ve memur emeklisi için zam teklifi belli oldu

Memur ve memur emeklisi için zam teklifi belli oldu
14-08-2023 18:18
14-08-2023 18:19
Google News

Hükümet, memur ve memur emeklisine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 artış teklif etti.

Memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde süreç devam ediyor.

Görüşmeler kapsamında, Kamu İşveren Heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki toplantıda sendikalara zam teklifini sundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantının açılışında, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde millete ve ülkeye hizmet yolunda olan AK Parti'nin 22. kuruluş yıl dönümünü kutladığını belirtti.

Işıkhan, AK Parti'nin 21 yıldır birçok alanda olduğu gibi kamu görevlileri sendikacılığı alanında da çalışanların örgütlenmelerine yönelik birçok yasal düzenleme yaparak, devlet ile çalışanın aynı masada buluşmasını sağladıklarını ifade etti.

Bu düzenlemeler kapsamında 2010'da gerçekleştirilen referandumla toplu sözleşme hakkını kamu görevlilerine verdiklerini hatırlatan Işıkhan, toplu sözleşme ile kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında ciddi iyileştirmeler sağladıklarını söyledi.

Işıkhan, bugüne kadar 6 toplu sözleşmeyi imzaladıklarını, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'ni de tüm tarafların karşılıklı anlayışı, nezaketi ve uzlaşısıyla kamu personeli başta olmak üzere ülkeye ve millete hayırlı sonuçlar getirecek şekilde başarıyla neticelendireceklerini bildirdi.

Bakan Işıkhan, 2002'den bu yana kamu çalışanlarının bütçeden aldığı payın önemli ölçüde artırıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"2002'de toplam personel giderlerinin merkezi yönetim bütçesi içindeki payı yüzde 18,4 iken, 2022'de bu oran yüzde 22'ye yükseltildi. Kamu çalışanlarımızın yaşam standartları, büyüyen ve gelişen Türkiye'yle birlikte yükseldi. En düşük memur maaşını 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla 22 bin 17 liraya, en düşük memur emeklisi maaşını ise 9 bin 876 liraya çıkardık."

"967 madde üzerinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz"

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025'teki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin 14'üncü gününde artık belli bir noktaya ulaştıklarını anlatan Işıkhan, sözlerine şöyle devam etti:

"Toplu sözleşme görüşme masalarında taraflar olarak değil, paydaşlar olarak oturduk. Yapılan ve yapılmakta olan müzakereler büyük bir nezaket ve sosyal diyalog anlayışı içinde gerçekleştirildi. Sağlıklı, ulaşılabilir ve güçlü bir diyalog ortamı oluşturuldu. Bunun için komisyon çalışmalarımıza özveriyle katkı sağlayan bütün paydaşlarımıza içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifiyle ilerleyen görüşmelerde kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi de yapıldı. Tüm tekliflerin tasnif ve ön müzakerelerinin tamamlanmasıyla görüşmelerde büyük önem taşıyan müzakere aşamasına gelmiş bulunmaktayız.

Toplam teklif edilen madde sayısı 936'ydı. İlgili komisyonlarda bu maddeler ayrıştırıldı ve şu andan itibaren 967 madde üzerinde görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bilindiği üzere kaynağını Anayasa'dan alan toplu sözleşme hakkının sınırları ve kapsamı kanunla belirlenmiştir. Bu bağlamda toplantılarımızı mali ve sosyal haklar üzerinden sürdürmeye devam edeceğiz. Gönlümüzün, sendika ve konfederasyonlarımızın, kamu görevlilerimizin lehine sundukları taleplerin tamamını karşılamaktan yana olduğunu da bilmenizi isterim. 22 Ağustos'a kadar devam edecek olan sürecin bundan sonra da aynı nezaket çerçevesi içinde sosyal diyalog ortamını geliştirerek sürdüreceğimize de inanıyorum. Bu süreci uzlaşıyla tamamlayarak 7. Dönem Toplu Sözleşmesi'ni birlikte imzalamak arzusunda olduğumuzu belirtmek isterim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete