EĞİTİM

MENENJİT BULAŞICIDIR VE ÖLDÜRÜR!

Batman Medicalpark Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. M. Mehmet Alp, Meningokok Menenjit (Benekli Menenjit)’ine karşı uyardı.

MENENJİT BULAŞICIDIR VE ÖLDÜRÜR!
02-01-2020 21:30
Google News

 

Doktor Alp “Menenjit enfeksiyonu beyin ve sinir sistemini saran zarın iltihabıdır. Meningokok bakterisi sadece beyin zarlarını tutup menenjite neden olabildiği gibi, tüm sistemlerin tutulduğu ve döküntülerle seyreden meningokoksemi tablosuna da yol açabilir. Ölüm sonuçlanan ciddi enfeksiyonlardandır. Ergen ve yetişkinlerin %10’undan fazlası belirtisiz neisseria meningitidis taşıyıcısıdır. Geniz yüzeylerinde yerleşir, solunum yoluyla ve tükürük ile diğer kişilere bulaşır. Ani başlayan ateş bulantı, fışkırır tarzda kusma, bulantı, ışıktan korkma, ense sertliği, havale geçirme ve şuur ile kendini gösterir” dedi.

MENENJİT ÖLDÜRÜR

Menenjit tedavisine erken başlanması gerektiğini belirten Doktor Alp “En kısa sürede tedaviye başlamak ve etkili antibiyotik kullanmak gerekir. Antibiyotik tedavisine rağmen vakaların % 10-15’i ölür. Yaşayanların % 11-19’unda organ kayıpları, sağırlık, sinir sistemi problemleri veya beyin hasarı gelişir. Hasta ile yakın temas halinde acil proflaksi için doktora gidilmelidir. Meningokokkal menenjitin ortaya çıktığı bilinen ülkelere giden yolcular için aşı gereklidir. Hacı adaylarından dörtlü aşı sertifikası talep edilir” dedi. (Medicalpark Basın)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete