GÜNDEM

Mereto Eteklerinde peynir üretiyorlar

Batman'ın Sason İlçesinde geçimlerini besicilikle sağlayan Altıdere Köylüleri, yüksek rakımlı yaylada baktıkları hayvanların sütünden peynir, yoğurt ve tereyağı hazırlıyor.

Mereto Eteklerinde peynir üretiyorlar
10-07-2022 13:36
10-07-2022 13:39
Google News

Batman'ın Sason İlçesinde besiciler, hayvanları için yaz aylarında 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı Eteklerindeki yaylada kalıyor. Sason Altıdere Köylüleri, hayvanlarını otlatmak ve yaz mevsimini serin bir ortamda geçirmek amacıyla her yıl Mereto Dağı Eteklerindeki Dabanak Yaylası'na çıkıyor. Yüksek rakımı nedeniyle bazı yerlerde karın halen erimediği yaylada besiciler ve aileleri, yılın 3 ayını kurdukları çadırlarda geçiriyor. Köylüler zor şartlar altında çıktıkları yaylada bir yandan hayvanlarını otlatırken diğer yandan elde ettikleri süt ile peynir, yoğurt, çökelek ve tereyağı üretiyor.

“KURTLARA KARŞI NÖBET TUTUYORUZ”

Altıdere Köyü Muhtarı Aydın Algan, hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını, havaların ısınmasının ardından yaylaya çıktıklarını söyledi. Yaylada erken uyandıklarını ve hayvanlarını sağdıklarını anlatan Algan, “Akşam olunca da sabaha kadar kurtlar sürülere saldırmasın diye sırayla nöbet tutuyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?