EKONOMİ

MEYCAN GIDA

MEYCAN GIDA

MEYCAN GIDA
01-10-2014 23:34
Google News

Merhaba sevgili Sonsöz Gazetesi okurları… Batman Ekonomisine Yön Verenler adlı köşemizde, bu kentin istihdamına, ekonomisine yön veren, işsizliğin azalmasına yardımcı olan, üretim yapan firma ve şirketleri tanıtmaya devam ediyoruz.

Batman Ekonomisine Yön Verenler yazı dizimizin bu haftaki konuğu, kurulduğu günden bu yana kalite ve gıda güvenliğini temel prensip olarak benimseyen MEYCAN GIDA firması. 1999 yılından beri faaliyet gösteren Meycan Gıda 6000 m2 alanda 30 çalışanı ile Organize Sanayi Bölgesinde hizmet veren köklü firmalarımızdan biridir. Firma sahibimiz, çok sevdiğim çocukluk arkadaşım, dostum ve aynı zamanda organize sanayide komşum olan Şemsettin Özcan ile hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Firmanın öyküsünü, ayakta kalma çabasını, Batman ekonomisine sunduğu katkıyı konuştuk.

BAŞARILI ÜRETİM MÜDÜRÜ

MEYCAN GIDA firmamızın başarılı üretim müdürü Emin Özcan “Kurumsal ve sistemli olmayı planlayan, personel eğitim ve güvenliğini son derece önemseyen, marka olabilmenin gerekliliğinin bilincinde ve doğaya saygılı, atık üretmeyen sorumluluk sahibi bir firma olduklarını belirtti.

ZAL MARKASI İLE ÜRETİM YAPMAKTA                             

Gerek yurt içi gerekse yurt dışında pazar payını her geçen gün daha da artıran MEYCAN GIDA Zal markasıyla, özellikle aromalı şurup, nar ekşili sos, limon sosu, şalgam suyu, elma sirkesi ve üzüm sirkesi gibi ürün çeşitliliğinin yanı sıra yine Zal markası ile ketçap, mayonez ve limonata da üretmektedir. Firmamız, kaliteden taviz vermeyen ve müşteri odaklı çözümleriyle kısa sürede sektörün sayılı kuruluşları arasına girmiştir.

TARLADAN SOFRAYA HER AŞAMA KONTROLÜMÜZ ALTINDA

Yaşadığımız yüzyılda özellikle gıda sektöründe doğal ürün bulmak artık neredeyse imkânsız hale gelmiştir. “Üretimde gıda güvenliği ve kalite temel prensibimiz” diyen, firmamızın başarılı iş adamı Şemsettin Bey “Her şeyden önce ürünlerimizde, doğal olmayı, her zaman aynı kalite ve tatta üretim yapmayı ve mümkün olabildiğince en az katkı ile müşterilerine en tabii olanı sunmayı planlamaktayız. Tarladan sofraya kadar üretimin her safhasında hassasiyetle işlenen ürünler, "Gıda Güvenliği ve Kalite" gibi sertivikasyonlu personellerle takip etmekteyiz” sözleriyle üretimde doğallığa ve gıda güvenliğine verdiği önemi vurguluyor.

ZER HOLDİNG ORTAKLI SALÇA FABRİKASINI KURACAK

Meycan gıda sahibi Şemsettin Bey’in girişimleri ile Türkiye'nin önde gelen gıda üreticisi Zer Holding ortaklı salça fabrikasını Batman'da hayata geçirdi. Ülke ekonomisine yaptığı ihracatla büyük katkı sağlayan Zer Group, 2005 yılından bu yana ilk 500 ihracatçı firma arasında yer alma başarısını göstermektedir. Zer Group, Bursa Karacabey, Manisa Akhisar, Aydın Dalaman ve Gaziantep gibi Türkiye’nin pek çok ilinde salça, zeytin ve zeytinyağı gibi fabrikaları bulunmaktadır. Çalışma azmi ve çalışkanlığı ile ön plana çıkan Şemsettin Bey’in özverili çalışmaları sonucu Zer Group, Meycan Gıda ile ortaklı “Batman Zer Salça Konserve A.Ş” adı altında 2013 yılında şirket kurdu. Böylelikle Zer Holdingin 4. Salça fabrikası Şemsettin Bey’in katkıları ile Batman da kurulmuş oldu.

FABRİKA İNŞAATI BİTMEK ÜZERE

Büyük bir heyecanla çiftçiler ve ziraat ekibi ile çalışmalarına devam eden başarılı girişimci Şemsettin Bey, 2 ay sonra fabrika inşaatının biteceğini ve 2015 de salça üretimine geçeceğini belirtiyor.

 

TARIM ÜRÜNÜNÜ, SANAYİ ÜRÜNÜNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTEDİK

Bir ilin kalkınmasında, sanayi ile beraber tarımında kalkınması önemlidir. Gıda sektörünün yatırım açısından önünün açık olduğuna dikkat çeken Şemsettin Bey “Gıda sektörü hızla gelişiyor. Bu gelişim aynı zamanda tarım sektörü ile bağlantılı gitmeli, yatırımların bu yönde olması ihracatı da arttıracaktır. Bu bilinçten hareketle bir tarım ürününü, bir sanayi ürününe dönüştürecek bir tesis açmak istedik. Örneğin Batman da buğday üretiliyor ama Gaziantep’e satılıyor. Aynı şekilde mısır üretiliyor ama yine Gaziantep’e satılıyor. Bölgede böyle bir tesisin olmayışı, salça sektörüne girmemizde ki, en büyük etkenlerden biriydi. Bununla paralel bölgemizde tarım arazilerinin bolluğu, Batman’ın Ortadoğu’ya yakınlığı ve en önemlisi Batman’ın tarım ürününü sanayi ürününe dönüştürecek bir sanayi tesisine ihtiyacının olmasıydı” ifadeleriyle açıklıyor bunu.

BATMAN’I BURSA GİBİ SEBZE VE MEYVE ŞEHRİ YAPACAĞIZ

Şemsettin Bey, çiftçilerimizin yeterli bilinçlendirilmemesine sitem ederek “Bölgemizin her tarafı barajlarla kaplanmasına rağmen ve tarım arazilerimizin bol olmasına rağmen, buna uygun ekim yapılmıyor ve uygun ürünler yetişmiyor. Çiftçilerimiz her yıl aynı ürünü ekiyor. Ya buğday ekiyorlar, ya mısır veya mercimek ekiyorlar. Bu da toprağın verimsiz olmasına ve toprak kaybına neden oluyor. Biz bu tek tip ürün yetiştirmenin dezavantajlarını ziraat ekibimizle çiftçilerimize anlatarak bilinçlendiriyoruz. Böylece Batman’ı Bursa gibi veya Ege bölgesi gibi bir sebze meyve şehri yapmak istiyoruz. Bu konu da ilk adımı biz attık” diyor.

ZİRAAT EKİBİMİZLE ÖNCEDEN FİZİBİLİTE YAPTIK

Fizibilite çalışmaları her zaman firmalar için referans olmuştur. Salça fabrikasını kurmadan yaklaşık 5 yıl öncesinde, fizibilite çalışmalarına başladığını söyleyen Şemsettin Bey “Başarıya ulaşmak için emek ve sabır gerekir. Uzun bir fizibilite aşamasından sonra, son 10 yılın meteorolojik olaylarını inceledik. Bölgede verimin yüksek olduğu yerlerde ürün ekimine başladık. Ziraat ekibimizle beraber testler uyguladık. Bu testler sonucunda bölgede iş yapacağımıza dair randıman aldık. Ekibimizle beraber bunu netleştirdikten sonra gerekli yerlere müracaatlarda bulunduk” ifadelerini kullanıyor.

GÜNDE 1000 TON DOMATES

“Üretim kapasitemiz, günde 1000 ton domates işledikten sonra 250 ton salça üretmek” diyen başarılı iş adamımız “Batman’da 4000 dönüm arazi domates ekilecek. Fabrika, üretime geçtikten sonra 3 vardiya tam kapasite çalışan, bölgenin sayılı tesislerinden biri olacak. Fabrikada teknik eleman dahil 150 eleman çalışacak. Buna ilaveten ekim yapan çiftçiler ve toplamada çalışacak elemanlar dahil toplam 450 kişilik iş istihdamı sağlamış olacağız” diyor.

PAZAR PAYI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Yurt içi ve yurtdışı pazar payını her geçen gün arttıran firmamız, iç pazar dahil Azerbaycan, Nahçıvan, Irak, İran ve Suriye ihracat yaptığı ülkeler arasında.

ÇİFTÇİ NEDEN DOMATES EKSİN?

Batman’da tarım sektörünün kısır bir döngüde olduğunu belirten Şemsettin Bey “Çiftçilerimizi bilinçlendirerek tek tip ürün yetiştirme politikalarını değiştireceğiz. Çiftçilerimiz artık her yıl aynı ürünü ekmeyecek. Ziraat ekibimiz denetiminde çiftçilere eğitimler veriyoruz. Seminerler düzenliyoruz. Ekim işi ile ilgili talimatlar veriliyoruz. Ekimde damlama sistemi, fide verimi, ilaçlama, gübreleme bunların hepsini biz temin ediyoruz. Yani üretime kadar bakımla beraber tüm destekleri biz sağlıyoruz. Hedefimiz 1 dönümde 10 ton verim almak. Hatta ilerleyen zamanlarda bunu 12,13 veya 14 tona çıkarmak. Örneğin mısırda bu yıl belirlenen taban fiyat 650 Tl, bunun çiftçiye maliyeti 600’ü geçiyor. Bu durumda çiftçi para kazanamıyor. Bu yüzden pek çok çiftçi ve ailesi kar etmediği için başka illere gidip çalışıyorlar. Domates, hem çiftçi için hem de toprak için değişik bir ürün olacak. Bu durumda, toprağımızı da ürün çeşitliliği ile zenginleşmiş olacağız” ifadeleriyle açıklıyor bunu.

YENİ ÜRÜN GAMINDA NELER OLACAK?

İlk sene salça, ikinci sene konserve üretimine geçeceğini söyleyen Şemsettin Bey “Verim aldıktan sonra kapasitemizi arttırmayı düşünüyoruz. Şu an salça için 1000 ton kapasiteli olan tesisimize, konserve çeşitlerini de ilave ettikten sonra 2000 ton kapasiteye çıkarmak hedeflerimiz arasında. Tüm konserve çeşitlerini gıda zincirimize eklemeyi düşünüyoruz. Bunlar arasında bamya, fasulye, bezelye, közlenmiş patlıcan v.b sebzeler var. Ayrıca bu sebzelerin üretimini de yine çiftçilerimize yaptıracağız. Yani sebzeciliği Batman’a getirip, tarımı canlandıracağız” diyerek hedeflerinden bahsediyor.           

FİRMA OLARAK SIKINTILARINIZ NELERDİR?

Firmanın sıkıntılarını soruyoruz Şemsettin Bey’e.  “Biz Aydın da salça fabrikamızı açarken, valiliğe yaptığımız başvurulardan sonra Vali; tüm kurumlara firmamızın işlemlerinin ivedilikle çözülmesi için talimatlar gönderdi. Belediye Başkanı dahi işlemlerimizin hızlanması için evrakları bizzat takip etti. Çünkü salça fabrikasının bir ilin gelişmesi için ne kadar önemli olduğunu biliyorlardı. Batman da ise bu yatırımı yapmaya karar verdiğimizde arsa tahsisi için çok uzun bir süre bekledik. Bu yüzden üretimde bir sezonu kaçırmamıza neden oldu. O kadar bürokratik işlemlerle karşılaştık ki birkaç kez yatırımdan vazgeçme seviyesine geldik” diyerek sektörün sıkıntılarına dair bilgi veriyor.      

TEŞVİKLERİ YETERLİ BULUYOR MUSUNUZ?

Batman’da her firma ve işletmenin sıkıntısı, yeterli teşvik alamamaktır. Bunu firma sahibimiz Şemsettin Bey’e soruyorum. “Hiç teşvik almadığımız için yeterli mi? Fazla mı? Bilmiyorum “ dedi. (Gülüyoruz)

YORUMUMUZ  

Genç ve başarılı iş adamımız Şemsettin Bey’i yakinen tanıdığım için üretim yaparken yaşadığı sorunlara bizzat şahit oldum. Batman’a olan sevgisi tüm sorunların üstesinden gelmesini sağladı. Yaptığı büyük yatırımlarla Batman ekonomisine sağladığı katkılardan dolayı Şemsettin Bey’e çok teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete