ROPÖRTAJ

MEYVE FAKİRİ MEMLEKETİN MEYVE FABRİKASI FERNAS’TAN…

Fernas Gıda tarafından Siirt’in Kurtalan İlçesine bağlı, Batman’a 20 kilometre uzaklıktaki Yunuslar Köyü’nde kurulan meyve bahçelerini işledik, bahçeden elde edilen mahsullerin hangi ülkelere ihraç edildiğini anlattık.

MEYVE FAKİRİ MEMLEKETİN MEYVE FABRİKASI FERNAS’TAN…
27-12-2018 17:00
Google News

Fernas Şirketler Grubu’nun merhum Yönetim Kurulu Başkanı H. Necat Nasıroğlu’nun girişimleri ile oluşturduğu 2 Bin 500 dönüm ekili dikili arazide ilk mahsuller alınmaya başlandı. Fernas Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Ceylan, Türkiye’de böğürtlen ihracatını ilk defa gerçekleştiren Yunuslar Köyü’nde, elma, armut, böğürtlen, kayısı, erik üretildiğini aktardı. Denemesi yapılan böğürtlen üretiminde başarılı olunduğu ve 80 dönümlük alanda böğürtlen bahçesi oluşturulduğunu belirten Ceylan “Fernas Gıda çatısı altında meyve ve meyveden elde edilen endüstriyel ürünlerle ilgili bir bahçe tesis ettik, soğuk hava deposu kurduk, kalibrasyon tesisi kurduk, meyve suyu konsantre tesisi, meyve suyu dolum tesisi kurduk. 3 yılda 2 Bin 500 dönüm ekili meyveye ulaştık. Meyveleri hem taze olarak hem de Kani, Organita ve Doremi Meyve Suları olarak iç-dış piyasaya sunuyoruz” derken, köylülerin bahçelerde çalıştığını ve köyde işsiz kimsenin kalmadığını da sözlerine ekledi.

ŞİMDİ FABRİKADAYIZ…

 

Şimdi Yunuslar Köyü’ndeki meyve bahçelerinden toplanan meyveler, hangi işlemlerden geçiyor, nerelerde değerlendiriliyor, bunu öğrenmek için Batman-Beşiri yolu üzerindeki Organize Sanayi Bölgesinde Fernas Gıda Fabrikası’ndayız.

“GÜNDE 10–20 TON KONSANTRE ÜRETEBİLİYORUZ”

Yine Fernas Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Ceylan’dan bilgi alıyoruz.

Ceylan “Burada meyve suyu konsantresi ve meyve suyu üretimi yapıyoruz. Camda, pette, karton ambalajda, varillerde de meyve suyu konsantresi satıyoruz. 2 yıldır üretim devam ediyor. Günde 10–20 ton konsantre üretebiliyoruz. Karton kutu günlük 300 bin paket ve 90 bin şişe gün olarak da pet ve cam olarak doldurma kapasitemiz var” diyor.

ORGANİTE, KANİ VE DOREMİ MARKALAR…

Meyve sularını Irak, Suriye, Libya, Katar ve Mauritius’a ihraç ettiklerini aktaran Ceylan Fabrikada ortalama 70 kişi çalışıyor. Mahsul dönemlerinde artıyor. Organite, Kani, Doremi markalarında meyve suyu ve meyve suyu konsantresi üretiyoruz. Batman’da şu anda bayiliklerimizi oluşturuyoruz. İnternet sitesinden de satışımız var” diyor.

TAZE MEYVELER, ATMOSFERSİZ ODADA BEKLETİLİYOR

Soğutulan böğürtlenler, Hong Kong, Dubai, Arabistan ve Katar’a, Elma ise Ürdün, Libya, Arabistan, Irak, Suriye, Rusya, Pakistan ve Gürcistan’a taze meyve olarak gönderiliyor. Bunlar sofralık meyve olarak toplanıyor bahçelerden. Atmosfersiz odada bekletiliyor. Talep geldikçe, paketleniyor, kasalarla yurtiçi ve yurtdışına ihraç ediliyor.

KONSANTRE İLE DİLEDİĞİNİZ ZAMAN MEYVE SUYU HAZIRLAYABİLİYORSUNUZ

Meyve suyu için toplananlar ise kasalara doldurulup, fabrikaya getiriliyor. Yıkanıp, ayıklanıyor, doğranıyor koca tesiste. Tek tek sayılıyor. Her bir işlem için ayrı makineler var. Ürünün çeşidine göre ısıtılıyor veya ısıtılmadan sıkılıyor, suyu çıkarılıyor, pastörize ediliyor, berraklaştırılıyor. Vakum altında buharlaştırılıp, pekmez kıvamında meyve suyu konsantresi elde ediliyor. Soğuk hava deposunda saklanıyor. Atmosfersiz odayı, soğuk hava deposunu geziyoruz Soğutma Teknikeri Necmettin Badem ile birlikte. Sistemin nasıl işlediğini öğreniyoruz detaylıca.

“MEYVE FAKİRİ MEMLEKETTE MEYVE BAHÇESİ VE FABRİKASI KURDUK”

Ceylan “Burada asıl önemli olan, meyveciliğin önünü açmak. Bu memleket meyve fakiri. Meyveciliğin önünü açmak için hem sanayi yatırımlarında hem de bahçede örnek oluşturmaya çalışıyoruz. İnsanlara bu yolu açarsak devamı gelir, memlekete faydamız olur”  sözleri ile önemli mesajlar vererek, sonlandırıyor söyleşimizi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete