SİYASET

MİDYAT’A DİNLER, DİLLER VE MEDENİYETLER ÜNİVERSİTESİ TALEBİ

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplanması istemiyle Meclise soru önergesi verdi.

MİDYAT’A DİNLER, DİLLER VE MEDENİYETLER ÜNİVERSİTESİ TALEBİ
20-06-2018 19:51
Google News

Aslan, Mardin ve Midyat’ta, İslam, Hıristiyan ve Ezidi inancına mensup insanların yaşadığını hatırlatarak “Buralarda halen Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe konuşuluyor. Ezelden gelip ebede uzanan ve ezel ile ebed arasında harmanlanan bu zenginliği korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak, özelde bizlerin, genelde tüm insanlığın görevidir. Midyat’ta bir an önce Dinler Diller ve Medeniyetler Üniversitesi kurulmalı, Türkiye’de konuşulan 36 dile ait bölümler açılmalıdır. Böylece dünya geneli son sıralarda yer alan üniversiteler, Türkiye’yi dünyada ilk sıralara taşıyacaktır. Bu üniversiteye de dinler diller ve kültürler arası barışa büyük katkılar sağlayan Şeyh Fethullah’ın ismi verilmelidir. Şeyh Fethullah Hamidi, İslami İlimler dersleri alarak, güzel ve örnek ahlak ile yetişmiştir. 1915’te Süryaflilerin katledilmesini önlemek amacıyla, o zaman sahip olduğu tek erkek çocuğu şeyh Siracettifli ve yegefli şeyh Sıddık’ı rehin bırakarak, barış için aracı olmuş ve geriye kalan Süryaflilerin kurtulmasına vesile olmuştur. Şeyh Fethullah Dinler Diller ve Medeniyetler Üniversitesi yapımına bir an önce başlanmalıdır” dedi.

BAŞBAKANA ŞU SORULARI YÖNELTTİ:

Aslan, soru önergesinde “Mardin Midyat’ta konuşulan kadim dillerden haberdar mısınız? Mardin Midyat’taki kadim inançlardan haberiniz var mı? Türkiye’de 36 dilin hala yerel halklar tarafından konuşulduğunu biliyor muydunuz? Şeyh Fethullah Hamidi’nin tarihsel barış ve kardeşlik misyonunundan haberiniz var mı? Mezopotamya ve Anadolu gibi dilsel, inançsal ve kültürel açıdan çok zengin bir coğrafyada şimdiye kadar neden Dinler Diller ve Medeniyetler Üniversitesi kurulmamıştır? Sözünü ettiğim üniversitenin kurulması durumunda bölge. Ülke ve dünya barışına, dünya kardeşliğine büyük katkıları olacağını biliyor musunuz? Söz konusu Şeyh Fethullah Dinler Diller ve Medeniyetler Üniversitesinin eğitim öğretim hayatına başlaması ile dünya akademi dünyasının Türkiye üniversiteleri ile ilgili olumsuz imajın değişeceğinden haberiniz var mı? Kurulmasını önerdiğim söz konusu Üniversitenin Türkiye ve dünya üniversitelerinin gözbebeği olabileceği umudunu hafife mi alıyorsunuz? Kurulacak olan üniversitenin kısa zamanda uluslararası akademi çevrelerince adından söz ettireceğinden haberiniz var mı? Şeyh Fethullah Dinler Diller ve Medeniyetler üniversitesinin yapımına başlayacak mısınız? Bununla ilgili bir tarih verebilir misiniz? Böylesi bir Üniversite kurmayacaksanız, kurmama gerekçeleriniz açıklayabilir misiniz?” sorularına yer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
16 Nisan 2024 e-gazete