SİYASET

MİLLETVEKİLİ ADAYLARINI TANITIYORUZ…

HDP Milletvekili Adayları–1

MİLLETVEKİLİ ADAYLARINI TANITIYORUZ…
24-05-2018 01:00
Google News

33 gün sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler nedeniyle partilerin cumhurbaşkanı ve milletvekili adayları belli oldu.

1 MİLYON SEÇMEN, İLK DEFA OY KULLANACAK

24 Haziran günü yurt içi 56 milyon 342 Bin 263, yurtdışı 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen, sandık başına giderek hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili adayları için oy verecek.

BATMAN, 700 SANDIKLA SEÇİME GİDECEK

Batman Merkezde 172 Bin 534, Gercüş İlçesi’nde 12 Bin 170, Hasankeyf’te 4 Bin 250, Kozluk’ta 3 Bin 4475, Sason’da 17 Bin 237 olmak üzere toplam 257 Bin 637 seçmen oy kullanacak. Seçmen için il genelinde 700’e yakın sandık kurulacak.

HDP, SÜRPRİZ BİR LİSTEYLE ÇIKTI…

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Batman’da sürpriz bir listeyle seçmenin karşısına çıktı.7 Haziran ve 1 Kasım Seçimlerinde aday olarak gösterdiği ve meclise gönderdiği Avukat Ayşe Acar Başaran dışında, listenin tamamını değiştirdi. Buna göre HDP’nin Milletvekili Adayları, şu isimlerden oluştu;

 

1. Sıra Adayı İdris Baluken Kimdir?

2 Temmuz 1976’da Bingöl'de dünyaya geldi. Bingöl Lisesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Heybeliada Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde göğüs hastalıkları ve tüberküloz alanında uzmanlığını aldı. Bingöl Verem Savaş Dispanseri, Bingöl Devlet Hastanesi ve Diyarbakır Göğüs Hastalıkları Hastanesinde uzman doktorluk, Toraks Derneği, Türk Tabipleri Birliği ve SES Diyarbakır Şubelerinde yöneticilik yaptı. 14. Dönem Bingöl, 15. ve 16. Dönem Diyarbakır Milletvekili olarak Meclise girdi.

HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

4 Kasım 2016’da Bingöl'de tutuklandı, hakkında, müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 30 Ocak 2017’de Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlandı, adli kontrol kararı ile tahliye edildi. 21 Şubat 2016’da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile ifadesi alındı, daha sonra tutuklandı. 4 Ocak 2018 tarihinde, tutuklu yargılandığı davadan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Evli ve 2 çocuk babası Baluken, 27 Dönem için Batman Milletvekili Adayı olarak 1. sıradan listeye girdi.

2. Sıra Adayı Feleknas Uca Kimdir?

17 Eylül 1976'da Almanya'nın Celle Kentinde Batmanlı Ezidi Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve ortaokuldan sonra meslek lisesine gitti ve çocuk bakımı konusunda ihtisas yaparak tıp asistanı oldu. 1999'da henüz 22 yaşındayken Demokratik Sosyalizm Partisi'nden Avrupa Parlamentosu'na seçilen Uca, 2004'e kadar Parlamento'nun Kültür, Eğitim, Medya ve Fırsat Eşitliği Komitesi'nde çalıştı. 2009'a dek AP milletvekili olan Uca, Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği de yaptı. 1 Kasım seçimlerinde Diyarbakır Milletvekili olarak Meclise girdi, Meclis Kayıtlarına ilk Ezidi Vekil olarak geçti. Türkçesinin zayıf olduğu bilinen Uca, 27. Dönem için Batman Milletvekili Adayı olarak 2. sıradan listeye girdi.

3. Sıra Adayı Dr. Necdet İpekyüz Kimdir?

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1998 yılında mezun oldu, Elazığ Sivrice’de Sorumlu Hekimlik yaptı. Diyarbakır Sağlık Müdür Yardımcılığı yaptı, Diyarbakır Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde çalıştı. Dicle Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Turkuaz Temizlik Şirketi ve Asenka Mermer Fabrikası’nda İşyeri Hekimliği görevini üstlendi. Sırasıyla Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi, Bağlar Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev aldı, Universal Diyarbakır Hastanesi Direktörlük ve Bahçeci Sağlık Grubu’nda görev aldı.

BÖLGEDE TABİP ODASI GENEL SEKRETERLİĞİ YAPTI

1994–1996’larda Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak Tabip Odası Genel Sekreterliği ve Tabip Odası Başkanlığı yaptı. TTB Merkez Konseyi Üyeliğini üstlendi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu Üyeliği olan İpekyüz, birçok eğitim ve kurs programına katıldı. GAP Bölgesi Sağlık Master Planı’na öneriler hazırlanmasında koordinatörlük yapan İpekyüz’ün kitap yayını ve zorunlu göç, bölgede bulaşıcı hastalıklar ve koruyucu sağlık konusunda makaleleri bulunuyor. İpekyüz, 27. Dönem için Batman Milletvekili Adayı olarak 3. sıradan listeye girdi.

4. Sıra Adayı Ayşe Acar Başaran Kimdir?

2 Ekim 1985 tarihinde Batman'da dünyaya geldi. Babası, faili meçhul bir cinayetle öldürülünce, bölgenin siyasi sorunları ile ilgili araştırmalara yoğunlaştı. İlk, orta ve lise öğrenimini Batman'da tamamladıktan sonra 2010 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 4 yıl Batman Barosunda avukat olarak çalıştı. Özgür Kadın Kongresi Derneği Üyesi olan Acar Başaran, 2013 ve 2014 yıllarında BDP il yöneticiliği ve BDP kadın meclisinde yer aldı. Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimleri'nde HDP Batman Milletvekili olarak meclise girdi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi olan Acar Başaran, meclis konuşmaları ile dikkatleri çekerken, meclisin de en aktif vekillerinden biri olmayı başardı. Acar Başaran, 27. Dönem için Batman Milletvekili Adayı olarak 4. sıradan listeye girdi.

5. Sıra Adayı Şükrü Baytar Kimdir?

1973 yılında Batman İlinin Gercüş İlçesine bağlı Soğucak (Kaniya Mezin) Köyü’nde dünyaya geldi. İlk ve Ortaokulu Gercüş’te okudu. Lise eğitimini Batman’da tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. 2000 yılında bir yıl cezaevinde yattı. 10 yıl kadar sürgün hayatı yaşadı. 2014 yılları arasında Meya-Der Batman Şubesi Eş Başkanlığını yürüttü. Batman’da ikamet eden, evli ve üç çocuk babası olan Baytar, 27. Dönem için Batman Milletvekili Adayı olarak 5. sıradan listeye girdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Nisan 2024 e-gazete