SAĞLIK

MİLYONDA BİR GÖRÜLEN HASTALIK TAŞIYORDU,YAŞAM’DA İYİLEŞTİ

Batman Yaşam Hastanesi’nde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Op. Dr. Ömer Cengiz milyonda bir görülen okronozis hastalığına yakalanan Selahattin Yavuz’u, başarılı ameliyatla sağlığına kavuşturdu.

MİLYONDA BİR GÖRÜLEN HASTALIK TAŞIYORDU,YAŞAM’DA İYİLEŞTİ
30-09-2021 15:21
30-09-2021 15:41
BATMAN
Google News

MİLYONDA BİR GÖRÜLEN HASTALIK

İki dizinde ağrı şikayeti ile Yaşam Hastanesi’ne başvuran Selahattin Yavuz’un yapılan tetkiklerinde ileri derecede kireçlenme tespit edildi. Milyonda bir görülen okronozis (homogentisik asit oksidaz-enzim eksikliğine bağlı 3. kromozomun kısa kolundan geçen bir hastalık) hastalığı tespit edilen hasta, Ortopedi ve Travmatoloji Op. Dr. Ömer Cengiz tarafından ameliyata alındı. Hastayı sağlığına kavuşturan Dr. Cengiz “Ameliyat sırasında dizleri açtığımızda ileri derecede kireçlenme olduğunu ve siyah renge doğru değişme olduğunu gördük. Bu duruma genetik geçişli bir hastalıktan dolayı pigmentin bu renk değişimine neden olduğunu tespit ettik. Hastalığın milyonda bir görülme sıklığı nedeniyle oldukça nadir bulunan bir hastalık olduğunu kendisiyle paylaştık. Ameliyatımız gayet başarılı geçti, birinci günün sonunda hastamızı yürütmeyi başardık. Kendisini taburcu edeceğiz” dedi.

TEŞHİS KONULDUKTAN SONRA BAŞARILI AMELİYATLA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Hastalığımız okronozis diye bilinen homogentisik asit oksidaz enzim eksikliğine bağlı 3. kromozomun kısa kolundan geçen bir hastalık. Enzim eksikliği neticesinde eklemlerde, böbreklerde, belde pigment birikimine neden oluyor. Bu pigment kıkırdak harabiyeti, böbrek taşlarına sebep oluyor. Hastamızda da dizlerde birikimden dolayı kıkırdak harabiyetine neden olmuştu. Tedavisi anaseptomatik yani ilgili şikayet nerdeyse ona göre tedavi yapılıyor. Dizine yönelik planlanan protez ameliyatını gerçekleştirdik. Ölümcül olmasa da çok nadir görülen bir hastalık. Hastamız aynı şikayetler ile ilgili bir buçuk ay önce belinden, böbrek taşları ile ilgili şikayetlerinden dolayı ameliyat olmuş. Ameliyatların enzim eksikliğinden kaynaklı pigment birikmesi neticesinde uzadığını tespit ettik. Dizi ile ilgili 7-8 sene boyunca başka hastanelere başvurmuş ancak sonuç alamamıştı. Gerekli teşhisi koyup hastamızın tedavisini başarıyla gerçekleştirdik” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete