GÜNDEM

MİLYONLUK TESİS KURDU; UMDUĞUNU BULAMADI

MİLYONLUK TESİS KURDU; UMDUĞUNU BULAMADI

MİLYONLUK TESİS KURDU; UMDUĞUNU BULAMADI
19-11-2014 20:56
Google News

2 yıl önce 1 milyon 500 bin lirayla Kozluk’ta hayvan tesis açan Nizamettin Ağduk, işletmeden umduğunu bulamadı. 2 yıl önce kurduğu işletmeye 170 büyükbaş hoştayn cinsi inek alan yatırımcı, devletten de 400 bin lira destek alarak faaliyete başladı.

10 İŞÇİDEN 7’SİNİ İŞTEN ÇIKARDI

Ancak yatırımcı Ağduk, yem fiyatlarının yüksek olması ve hayvan fiyatlarının düşük olması nedeniyle, kurduğu hayvan işletmesinden beklediği verimi elde edemedi. Ağduk, tesiste istihdam ettiği 10 kişiden 7’sinin işine son vermek zorunda kaldı. Devletten aldığı destek nedeniyle tesisi 5 yıl işletmek zorunda kalan Ağduk, tesisi ayakta tutmak için kent merkezinde bulunan iş yerlerini ve arsalarını satmak zorunda kaldı.

ZARAR EDİYORUM

Tesisi işletirken zarar ettiğini söyleyen Ağduk, devletin kendisine destek olmasını istedi. Hayvan bakmanın maliyetli olduğunu ve bundan dolayı zorlandığını dile getiren Ağduk “Zor bir iş. Böyle olduğunu bilseydim paramı bu işe yatırmazdım. Şuan satamıyorum çünkü 5 yıllık sözleşmemiz var. Ama bu şekilde de ayakta tutamıyorum. Kent merkezinde iş yerim vardı arsalarım vardı bunları satarak bu işletmeyi ayakta tutmaya çalışıyorum” dedi.

YEM DESTEĞİ İSTİYORUZ        

Gün geçtikçe zarar ettiğini belirten Ağduk “ilk başladığımızda günlük 3 ton süt alacağımızı hesapladık ancak umduğumuz gibi olmadı. Şuan 1 ton bile zor alıyoruz. Aylık 33 bin liraya süt satıyoruz ancak giderimiz 40 bin lira yani sürekli zarar ediyoruz. Bizim devletten istediğim bize yem konusunda destek sağlasın. Yem desteği alırsak bu tesisi ayakta tutarız ve diğer hayvan besicilerine de örnek teşkil ederiz. Çünkü bölgemiz tarım ve hayvancılıkla ayakta duruyor” şeklinde konuştu.

PATRONDUM İŞÇİ OLDUM

İlk başladığında işin patronu olarak tesiste durduğunu, daha sonra işlerin kötü gitmesi üzerine işçi gibi çalışmaya başladığını anlatan Ağduk “İşlerimizi yolunda gitmediğinden dolayı çalıştırdığımız insanları işten çıkarmak zorunda kaldı. Şuan bakıcılara ben ve oğlum yardım ediyoruz. Veteriner parası çok olduğundan dolayı bu konuda da sıkıntı yaşadık. İşin en kötü yanı hayvanları satamıyoruz. Doğan yavrularını 6 ay sonra satabiliyoruz. Sattığımızda da zarar ediyoruz. Çünkü 2 bin 500 liraya satıyoruz. Sattığımız hayvan ancak maliyetini karşılıyor. Bu şekilde nereye kadar bilmem ama devletin bize destek etmesini istiyoruz. Ben bu tesisi ayakta tutmak için bütün imkânlarımız seferber ettim” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?