GÜNDEM

MİMARLAR KAMULAŞTIRMAYA KARŞI

Mimarlar Odası Batman Şubesi, Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Cizre ilçelerinde Bakanlar Kurulu kararı ile alınan kamulaştırılma kararına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

MİMARLAR KAMULAŞTIRMAYA KARŞI
31-03-2016 18:53
Google News

Çok sayıda mimarın katıldığı toplantıda konuşan Mimarlar Odası Batman Şubesi Eşbaşkanı Ayşete Erin Tüzün, Türkiye’de yaşanan kentsel ve toplumsal hak ihlallerinin, savaş süreciyle birlikte daha belirgin ve yıkıcı bir hal aldığını söyledi. Kamulaştırma kararının, yaşam ve kültür gaspı olduğunu savunan Erin Tüzün “Cizre ve Sur, riskli alan ilan edilip acele kamulaştırma kararı alındı. Alınan bu karar, yaşam alanı ve kültür gaspıdır. Kentin tarihi dokusunun yok edilmesine zemin hazırlanmaktadır. Bakanlar Kurulunun Sur’da aldığı kamulaştırma kararıyla bu ilçede 15 mahallede toplam 6 bin 300 parselin kamulaştırılmasına karar verilmiştir. Böylece Sur’un yüzde 90’u kamulaştırılmış olacaktır. Kamulaştırılan parsellerde Sur Belediye binası, bazı oteller, tarihi konaklar da yer almaktadır” dedi.

“HALK, GÖÇE ZORLANIYOR”

Tüzün, açıklamasının devamında “Kamulaştırma kararı alınırken ne bölge halkının ne meslek odalarının ne belediyelerin ne de sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınmamıştır. Bölge halkının yaşam alışkanlıkları hiçe sayılarak adeta zorunlu göç dayatılmıştır. Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı da bunun bir benzeridir. Hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu kararlar uzun vadede olumsuz etkiler yaratacaktır. Hükümetin bu talan ve yıkım politikalarını bırakıp halk merkezli bir anlayışa yönelmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (Umut Ayaz)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete