BEŞİRİ

Mor Kiryakus’ta sona doğru

Batman Kıra Dağı Eteklerinde 5. yüzyılda Süryani Hıristiyanlar tarafından yapılan Mor Kiryakus Manastırı'nda yürütülen restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Mor Kiryakus’ta sona doğru
03-06-2023 14:23
03-06-2023 14:24
Google News

Tarihi manastır, restorasyon çalışmalarının ardından ilk misafirlerini ağırlayacak. manastırın, 1600 yıllık yapıyla birlikte bölgede inanç turizmine önemli katkı sunacağı düşünülüyor.

2014 YILINDA KORUMA ALTINA ALINDI

Batman’ın Beşiri İlçesine bağlı Ayrancı Köyünde bulunan ve 5. yüzyılda Hıristiyanlığın ilk dönemlerinden kalan Mor Kiryakus Manastırı, 2014 yılında Batman Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştı. Yaklaşık 2,5 dönüm alan üzerine inşa edilen manastır, dehlizlerle yeraltına uzanan bir yeraltı katıyla birlikte 3 kattan oluşuyor.

ASLINA UYGUN ŞEKİLDE RESTORE EDİLDİ

Batman Valiliği, Dicle Kalkınma Ajansı, Özel İdare, Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılan yenileme çalışmasında 1600 yıllık manastırın giriş kapısı, güney cephesinin tamamı, mezar odası ve mezar odasının doğu cephesi ile ikinci kattaki tüm odalar yenilendi. Orijinal dokusu ve tarihi yapısına uygun olarak 4 yıldır sürdürülen restorasyon çalışmalarıyla yolcu karşılama alanları ve iç avlularda yer alan odaların aslına uygun şekilde ortaya çıkarıldı.

SONBAHARDA TURİSTLERİNİ AĞIRLAYACAK

Beşiri Kaymakamı Mahmut Şener, Mor Kiryakus Manastırının sona yaklaşan restorasyon çalışmalarını inceledi. Kaymakam Şener, restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra ilk turist kafilesini ağırlayacaklarını belirtti. (Beşiri Kaymakamlığı)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
2 Mayıs 2024 e-gazete