EĞİTİM

MÜDÜR KURTARAN, TRT GAP’TA KONUŞTU

TRT GAP Diyarbakır Radyosu’nun Yöremizden programına konuk olan Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, canlı yayında Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi kapsamında yapılan çalışmaları anlattı.

MÜDÜR KURTARAN, TRT GAP’TA KONUŞTU
23-06-2021 12:18
BATMAN
Google News

 

Batman’daki eğitim çalışmaları ile ilgili TRT GAP Diyarbakır Radyosunun Yöremizden program sunucusu Aslı Hocaoğlu’nun ilimizin eğitimi ile ilgili sorularını yanıtlayan Kurtaran, Batman’da devam eden Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi çalışmaları hakkında bilgi verdi.

MESLEKİ EĞİTİMDE FARKINDALIK OLUŞTU

Kurtaran “Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde hazırlanan 2023 Eğitim Vizyonu, Sayın Bakanımız tarafından 23 Ekim 2018 yılında kamuoyu ile paylaşıldı. 2023 Eğitim Vizyonunda eğitimin tüm kademeleriyle ilgili geniş çalışmalar yapılacağı belirtilmişti. 2023 Eğitim Vizyonunda özelikle Mesleki Eğitim ile ilgili ayrı ve özel bir başlık açılmış, büyük bir ilerleme hedefi konulmuştu. Bu başlık içinde mesleki eğitimin önemini artırmak, eğitimin sektörle iş birliği içinde yürütülmesi, rehberlik ve erişim imkânlarının artırılması, yeni nesil müfredatlar, eğitim ortamlarının zenginleştirilmesi, eğitim-istihdam-üretim ilişkisini güçlendirmek, yerli ve milli savunma sanayisinin ihtiyaç duyacağı insan kaynağını geliştirmek gibi çok önemli konular vardı. Şimdiye kadar yapılan özverili çalışmalarla bu hedeflerin birçoğu hayata geçirildi. Ülkemizde mesleki eğitim ile ciddi bir farkındalık oluştu.

Salgın döneminde yaptıkları çalışmalarla meslek liselerimiz ülkemizin parlayan yıldızı haline geldi.  Özellikle okullarımızın temizlik ile ilgili tüm ihtiyaçları mesleki okullarımızdan karşılandı. Hatta bazı meslek liselerimizde biliyorsunuz daha üst üretimlerde Sağlık Bakanlığına tıbbi malzeme geliştirildi” dedi.

DEZAVANTAJLI OKULLAR İÇİN PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ

Bakanlığın son yıllarda mesleki eğitimle ilgili hayata geçirdiği çalışmalar sayesinde meslek liselerde büyük bir ilerleme sağlandığını belirten Kurtaran “Bütün bu genel çalışmalar dışında bir de özellikle okullar arası başarı farkını azaltmak ve bazı dezavantajlı okullarımızı güçlendirmek amacıyla Bakanlığımız tarafından Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi hayata geçirildi. Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi kapsamında 5 okulumuz var. Bunların 3’ü merkezde 2’si de ilçelerimizde yer alıyor. Bu Meslek Liselerimizde neler yapılıyor? Öncelikle bu meslek liselerimizde hem akademik manada hem de kültürel ve sosyal manada ciddi çalışmalar planlandı. Bu çalışmaların birçoğunu hayata geçirdik. Bunların etkisi de görülüyor. Örneğin bu okullarımızın tümünde teknoloji ile desteklenen çok modern kütüphaneler yapıldı.

Bu okullarımızdaki öğretmen, öğrenci, yönetici ve velilerimize dönük çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Özellikle bu okullarımızdaki öğretmen ve öğrencilere dönük hem akademik hem kültürel manada ciddi çalışmalar yapıldı. Bizim diğer kurumlarımız bu okullarımıza destek sundular. Örneğin Rehberlik Araştırma Merkezi’miz (RAM) bu okullardaki öğrenci ve öğretmenlerimize çeşitli eğitimlerle destek sundular. Güzel Sanat Lisesindeki öğrencilerimiz 2 ay boyunca bir enstrüman ya da resim alanında çalışmalar yaptılar. Sonrasında da güzel eserlerde ortaya çıktı. Yine bu okullarımıza yönelik özellikle akademik çevreden de ciddi destekler aldık” dedi.

SALGIN SÜRECİNDE VELİLERE VE ÖĞRETMENLERE YÖNELİK EĞİTİMLER DEVAM ETTİ

Ölçme Değerlendirme hususunda öğretmenlere eğitimler verildiğini belirten Kurtaran “Yine Ölçme Değerlendirme Merkezimizdeki uzmanlarımızca bu okullarımızın akademik durumları masaya yatırıldı. Öğrencilerimizin bugüne kadarki girdikleri sınavlardaki durumları analiz edildi ve bundan sonra iyileştirme babında neler yapılacak bununla ilgili yol haritaları çizildi.

Bu proje kapsamda velilerimize yönelik çalışmalar yaptık. Özellikle salgın sürecinde Halk Eğitimi Merkezi aracılığıyla bu okullarımızın velilerine yönelik programlar yaptık, eğitimler düzenledik. Yani bu manada gerçekten güzel çalışmalar yapıldı. Bakanlığımızın sağladığı imkânlarla okullarımızın fiziki durumlarını düzetme, okullarımıza laboratuarların ve atölyelerin kurulması, kütüphanelerin modernleştirilmesi gibi birçok çalışmayı hayata geçirdik” dedi.

EĞİTİMDE 2023 HEDEFLERİNE ULAŞILACAK

Okulların, Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi kapsamından aldıkları güç ile 2023 Eğitim Vizyonundaki ulaşacaklarını belirten Kurtaran “Ülkemizde artık mesleki eğitim dezavantajlı eğitim değil en avantajlı eğitimlerden biri olarak görülecek. Mesleki Eğitimle ilgili en önemli çalışmalardan biri sektörle yaptığımız iş birliği. Bu kapsamında il olarak Batman’da Organize Sanayi ile toplantı yaptık. Organize sanayinin mesleki eğitimden beklentileri nedir? Aynı zamanda iş çevrelerinden de bizim beklentimiz var. Bu süreçte çocukların özellikle girişimcilik hususunda cesaretlendirilmeleri, sektördeki yeniliklerden haberdar edilmeleri, sektör ziyaretleri gibi kararlar aldık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile 81 ilde yapılan protokol kapsamında TOBB her ilde bir meslek lisemiz ile birlikte çalışma yürütüyor. Aylık toplantılarını yapıyorlar, kararlar alıyorlar. Bir nevi bir sanayiyle, sektörle, liseler aracılığıyla bağ kuruyoruz ve oradaki gelişmeleri takip ediyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği temsilcisi olan BATSO da ilimizdeki meslek lisemize destek sağlıyor, yeniliklerden okullarımızı haberdar ediyor, hatta mesleki eğitimleri tercih eden başarılı çocuklarımıza da burs imkânı sunuyor. Her yıl 40’tan fazla çocuğumuza burs imkânı sağlıyorlar” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete