GÜNDEM

MÜLTECİ AİLENİN GEÇİMİ, ABLA-KARDEŞİN OMUZLARINDA

Suriye’de yaşanan savaşın acı yüzü, farklı örneklerle gözler önüne serilmeye devam ediyor.

MÜLTECİ AİLENİN GEÇİMİ, ABLA-KARDEŞİN OMUZLARINDA
09-08-2019 23:52
Google News

BABA TERK ETTİ, ANNE VE ÇOCUKLARI BİR BAŞINA KALDI
Batman’da hem ayakkabı boyacılığı hem çekirdek satışı yapan 11 yaşındaki Suriyeli Halime Nebe ve 18 yaşındaki Ablası da bu örneklerden biri.
NEBE AİLESİ DE ON BİNLERCE SAVAŞ MAĞDURU AİLEDEN BİRİ
Ülkelerinde yaşanan savaştan kaçarak Batman’a sığınan Suriyeli Nebe Ailesi, iki kız çocuğunun, ayakkabı boyacılığı ve çekirdek satışından elde ettiği gelirle geçiniyor.

ANNE VE ÇOCUKLARI, SAVAŞTA BATMAN’A SIĞINDI
Suriye’nin Şam Kenti’nde, kocası tarafından terk edilen Nur Nebe, 6 yıl önce ülkelerinde yaşanan savaş sırasında 3 çocuğunu alarak Türkiye’ye sığındı. Batman’ın Şafak Mahallesi’nde derme çatma bir eve yerleşen Nebe Ailesi, yardım kurumları ve hayırseverlerin destekleri ile ayakta durmaya çalıştı. Ancak ev kirası, elektrik ve su faturalarını ödemekte güçlük çeken Nebe Ailesi’nin zor günleri, Batman’da da devam etti. Ailenin 11 ve 18 yaşlarındaki iki kızları, çareyi çalışmakta buldu. 11 yaşındaki Halime Nebe, ayakkabı boyacılığına, 18 yaşındaki ablası da mendil satmaya başladı.
AYAKKABI BOYADIKTAN SONRA ÇEKİRDEK SATIYOR
Boya kutularını koyduğu siyah torba ile kentin işlek cadde ve parklarını gezen Halime Nebe, 1 TL karşılığında ayakkabı boyuyor. Halime Nebe, parklardaki kalabalık artınca bu kez diğer omzunda duran çekirdek torbasını çıkararak, bardağı 1 TL’den karpuz çekirdeği satıyor. Halime, ayakkabı boyayıp, çekirdek satarken, ablası da aynı parkta mendil satarak para kazanıyor. Abla-Kardeş, saat 23.00’den sonra parklar boşalınca evin yolunu tutuyor.
OKULU DA DEVAM EDİYOR
Halime Nebe, okul dönemlerinde de hem okuyor hem çalışıyor. Arapça konuşan Halime Nebe, Batman’da kaydını yaptığı okulda Türkçeyi konuşmayı öğrendi. Muhabirimizin, Atatürk Parkı’nda ayakkabı boyarken tanıştığı Halime Nebe, savaş mağdurlarının içine düştüğü çaresizliği, en acı yüzüyle gözler önüne seren örneklerden biri olarak hafızalarda yer edindi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete