GÜNDEM

“MÜLTECİ GELİN” DÖNEMİ

Yaşanan savaşlar nedeniyle yoğun göç alan Batman’da “mülteci gelin” sorunu baş göstermeye başladı. Batmanlı kadınlar, Suriye’den Batman’a sığınmacı olarak gelen kadınların Batmanlı erkeklerle evlenmesinden şikayetçi.

“MÜLTECİ GELİN” DÖNEMİ
09-04-2017 20:05
Google News

BATMANL IKADINLAR, BU DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

Suriyeli Kadınlarla yapılan evliliklerden dolayı rahatsız olduğunu dile getiren ve isimlerini vermek istemeyen bazı Batmanlı Kadınlar, “Suriyeliler geldiğinden beri kocalarımızı tanıyamaz olduk. İkinci eş getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bahaneler bulup, bizi Suriyeli Kadınlarla evleneceklerinin tehdidini yapıyorlar” dedi.

SURİYELİ KADINLAR ÇARESİZLİKTEN EVLENİYOR

Savaş nedeniyle yer ve yurtlarından göç ederek tanımadıkları bir ülkeye göç eden mülteciler, zor koşullar altında yaşamlarını sürdürüyor. Göç ettikleri şehirlerde uyum sorunu yaşayan mülteciler, tutunacak bir dal arıyor. Savaşın en ağır koşullarını yaşayan mülteci kadınları ise çareyi çoğu zaman zorunlu evlilikte buluyor. Mutluluk beklentisi duymadan tanımadıkları kişilerle yuva kuran mülteci kadınlar, yaşadıkları sorunları ise görmezden geliyor.

MÜLTECİ KADINLARLA EVLİLİK YAYGINLAŞTI

Batman, yaşanan savaş nedeniyle son yıllarda yoğun göç alan illerin başında yer aldı. Kentte sayıları 20 bini aşan mülteciler, bazı sorunları da beraberinde getirdi. Suriye’den Batman’a sığınmacı olarak gelen kadınların, Batmanlı erkeklerle evlenmesi son yıllarda daha da yaygınlaştı. Bu durum, kentte bulunan kadınları rahatsız ederken, sosyologlar da mültecilerle evliliğin toplumsal sorunlara neden olacağı görüşünde.

BATMAN’DA 300 SURİYELİ İLE NİKÂH KIYILDI

Geçtiğimiz yıl, Suriyelilerle evlenmenin yolunu açan düzenlemelerden sonra, Batman’da 300 Suriyeli Kadın ile nikâh kıyıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in verilerine göre, Türkiye genelinde en çok yabancı gelin, Suriye uyruklulardan oluştu. Suriyeli Gelin sayısı yüzde 82 artışla 6 bin 495'e yükseldi. (Necdet Çakır)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete