GÜNDEM

MUTLULUK SIRALAMAMIZ ŞAŞIRTTI!

Günlerdir birçok web sitesinde yayınlanan “Mutlu-Mutsuz İller” Sıralaması, akılları karıştırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlandığı ileri sürülen “Mutlu-Mutsuz İller” Sıralamasında Batman en mutlu 73. il oldu.

MUTLULUK SIRALAMAMIZ ŞAŞIRTTI!
26-04-2017 20:33
Google News

EN MUTLU İLLER AÇIKLANDI

TÜİK tarafından hazırlandığı iddia edilen “illerin mutluluk sıralaması” günlerdir birçok ulusal web sitelerinde yayınlandı. Verilere göre Sinop yüzde 77,66 ile “en mutlu il” oldu. Sinop’u ise Afyonkarahisar, Bayburt ve Kırıkkale izledi. Kütahya “en mutlu il” sıralamasında 5. olurken, Çankırı 6.  Düzce ise 7. oldu. Listede Uşak en mutlu 8. il, Siirt ise en mutlu 9. il oldu.

BATMAN’IN MUTLULUK ORANI YÜZDE 52,27

Verilere göre Batman, “en mutlu iller” listesinde 73. sıraya oturdu. Batman’ın, yüzde 52,27 ile “en mutlu il” listesinde 73. sıraya oturması, akıllara kent sorunlarını getirdi. Batman’ın mutluluk oranının, işsizlik, siyasi sorunlar, çarpık kentleşme, eğitim, sağlık ve sosyal sorunlar nedeniyle 73. sırada kalmış olabileceği yorumlandı. Siirt’in yüzde 71,65 oranla en mutlu il listesinde 9. sırada, Şırnak’ın ise yüzde 71,36 ile 10. sırada yer alması, verileri şaşırtıcı hale getirdi. Kentsel sorunların yaşandığı Siirt ve siyasi sorunların yaşandığı Şırnak illerinin, “mutluluk sıralamasında” Batman’ı gölgede bırakması, şaşırttı.

ARAŞTIRMA, TÜİK’İN SAYFASINDA YOK

TÜİK tarafından hazırlandığı ileri sürülen “En Mutlu İller Sıralaması”, 2 gündür birçok web sitesinde yayınlanırken, TÜİK’in resmi web sayfasında ise araştırmaya rastlanmadı.

BATMANLILAR “MUTSUZUZ” DİYOR

Batman’da esnaflık yapan Abdurrahman Savaş, TÜKİ tarafından hazırlandığı öne sürülen araştırmanın sonuçlarını yorumlayarak “Ciddi anlamda bir kriz var. Hükümet her ne kadar üstünü örtmeye çalışsa bile ortada bir kriz vardır. Her şeyin diken üstünde olduğu bir dönemden geçiyoruz. Haliyle böyle bir dönemde de kimse mutlu olmamızı beklemesin” derken, Esnaf Faruk Öndeş ise “Bence sıralama yanlış. Çok şükür Batman’da herhangi bir olay yaşanmadı. Batman halkı birbirine sahip çıkıyor. Batman’ın iyi bir Valisi var. Evet ekonomik anlamda bir sıkıntı var ama inşallah oda en kısa zamanda bitecektir. Çok şükür mutluyuz” dedi.

“MUTSUZLUĞUN NEDENİ İŞSİZLİK”

Elektrik Teknikeri Cihad Kayra “Bence Batman’ın bu kadar mutsuz olmasındaki en büyük etken, sosyal aktivitelerin olmamasıdır. Batman’da insanların rahat bir şekilde vakit geçireceği alanlar yok, eğleneceği alanlar yok bundan dolayı vatandaşlar mutsuzdur. Bunuda son dönemlerde Batman Belediyesinin yaptığı sosyal etkinliklerle gidermeye çalışıyor.” derken,  Bengi Besim ve Methi Geçit ise mutsuzluğun nedenini işsizliğe bağladı. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?