GÜNDEM

MÜZE PARK, ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Müze Park, teşhir salonları ve kazı alanları ile kentin sosyal ve kültürel hayatına canlılık katıyor.

MÜZE PARK, ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
31-07-2015 20:49
Google News

Açılışı 2010 yılında yapılan, teşhir salonları ile müze parkı ise 2015 yılında hizmete açılan Müze Park, özellikle öğrenciler tarafından ilgiyle ziyaret ediliyor. Müze Park projesinin, Türkiye’de ilk defa Batman’da hayata geçirildiğini açıklayan Arkeolog Özcan Çiçek “Açılışı 2015 yılında gerçekleşen Müze Park, 2500 metrekare alan üzerinde hizmet vermektedir. Ortada Hasankeyf alanı bulunurken, diğer kısımları ise Batman yapılarından oluşuyor. 10 bin yıl öncesine ait bir evin örneği burada canlandırılmıştır. Diğer tarafta yine günümüzden 5 bine öncesine ait mezar tipleri ve gelenekleri canlandırılmıştır. 5 bin yıl önce bulunan bir mezarda ele geçen oyun taşlarının imitasyonları büyütülerek çocuklar için bir oyun alanı oluşturulmuştur” dedi.

ÇOCUKLAR SİMÜLASYONLA TARİHİ ÖĞRENİYOR

Müze Park’ta kerpiç evlerin içinde simülasyon alanlarının oluşturulduğunu ifade eden Çiçek “Çocuklar buraya gelip tarihi, oyunlar oynayarak öğrenebiliyorlar. Diğer taraftan 4 kazı alanı var, bunların içine sonradan yapılmış eserler var. Ziyaretçilerimiz burada kazı yaparak bir arkeologun nasıl kazı yaptığını öğreniyor. Bu, Türkiye’de bir ilktir. Bir Müze Park’ın bahçesinde gerçekleştirilen ilk projedir” şeklinde konuştu.

HASANKEYF ALANINDA ANTİK KENTİN YAŞANTISI ANLATILIYOR

Ortadaki Hasankeyf alanında, Hasankeyf’in yaşantısının anlatıldığını dile getiren Çiçek “Bu alanın giriş kapısı 1992’de Hasankeyf’te yapılan kapının birebir aynısıdır. Boyut olarak küçüktür ama özellikleri aynıdır. Teşhir salonlarımız 3 salondan oluşmaktadır. 10 bin yıl öncesine ait eserler bu odalarda mevcuttur. Müzemize bulunan eserlerin taklitleri bahçede, orijinalleri ise içerde sergilenmektedir. Tüm Batman halkını müzeyi ziyaret etmeye bekliyoruz” dedi. Çiçek, okul dönemlerinde Müze Park’ın ziyaretçi sayısının ikiye katlandığını da sözlerine ekledi. (Yusuf Kavak) 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete