SİYASET

Nefesler tutuldu, yarın büyük gün…

Türkiye, 31 Mart yerel seçimleri için yarın sandık başına gidecek.

Nefesler tutuldu, yarın büyük gün…
30-03-2024 09:00
29-03-2024 15:12
BATMAN
Google News

14 Mayıs 2023’te gerçekleşen genel seçimlerden sonra yerel seçim için de geri sayım başladı. Yarın kullanılacak oylarla belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, köy ve mahalle muhtarlarının seçimi yapılacak.

BATMAN’DA 20 PARTİ VE 2 BAĞIMSIZ ADAY VAR

Batman’da 20 siyasi parti ve 2 bağımsız aday, yerel seçim için yarışıyor. Belediye başkanlık koltuğuna oturmak isteyen, il genel meclis ve belediye meclis koltuklarına oturmak isteyen 20 siyasi parti ve 2 bağımsız aday için geri sayım başladı.

PEKİ, BATMAN’DA KAÇ SEÇMEN, KAÇ SANDIKTA OY KULLANACAK?

31 Mart yerel seçimleri için Batman merkezde 310 bin 667 seçmen için 856 sandık, Kozluk’ta 38 bin 868 seçmen için 155 sandık, Sason’da 20 bin 924 seçmen için 98 sandık, Beşiri’de 19 bin 649 seçmen için 87 sandık, Gercüş’te 15 bin 210 seçmen için 75 sandık, Hasankeyf’te ise 5 bin 693 seçmen için 28 sandık kurulacak.

OY VERME SAATLERİNİ KAÇIRMAYIN!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), doğudaki 32 ilde oy verme saatlerini, mevsim şartları ve güneşin batış saatine göre bir saat erkene aldı. Batman’ın da aralarında bulunduğu bu illerde oy verme işlemi saat 07. 00’de başlayacak. Saat 16.00’da sandıklar kapanacak. Seçim bölgelerinde yoğunluğun oluşmaması için oy verme işlemini son saatlere bırakılmaması büyük önem taşıyor.

KİMLİK KARTLARINA DİKKAT!

Oy kullanacak olan seçmenin, yeni tip kimlik kartı ile sandığa gitmesi büyük önem taşıyor. Kimlik kartlarında yaşanabilecek sorunlara karşı il ve ilçe nüfus müdürlükleri hafta sonu da açık olacak.

SEÇİM YASAKLARI 00.00’DA BAŞLIYOR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), her seçimde uyguladığı seçim yasaklarını bu seçimde de uygulayacak. Buna göre seçim propagandaları ve seçim yasakları, 31 Mart’ta başlayacak, gece yarısı saat 00.00 itibarıyla seçim verilerini paylaşılmaya başlanacak.

PEKİ, OY VERME İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?

Seçmenler, muhtarlıklardan aldığı seçmen kâğıtları ve kimlik kartları ile oy kullanacakları okula gelecek. Kabine girecek olan seçmen, belediye başkan adayı, belediye başkan adayı, belediye meclis üyesi adayları, il genel meclis üyesi adayları ve muhtar adayları için 4 ayrı oy kullanacak. Belediye başkanlığı için oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliği için oy pusulası sarı, il genel meclisi üyelikleri için oy pusulası turuncu olacak. Muhtarlık oyları ise oy verme kabininde hazır bulunacak. Seçmen, kullandığı bütün oy pusulalarını tek zarfa koyarak oy kutusuna atacak. Saat 16.00’da sandıklar kapanacak, sandık görevlileri ve müşahitlerin gözü önünde oy sayımı yapılacak. Her sandığın mührü vurulup güvenlik görevlileri eşliğinde Batman Adliyesine gönderilecek.

SEÇİMİN NABZI SONSÖZ’DE ATACAK

31 Mart günü hem seçim günü oluşan havayı hem sadıklardan çıkacak verileri sizlerle sıcağı sıcağına paylaşmak için tüm muhabir ve ekiplerimizle sahada olacağız. Seçim günü Sonsöz ekranlarından ayrılmayın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
30 Nisan 2024 e-gazete