GÜNDEM

ÖDÜLLÜ BELGESEL, BATMAN’DA

Batman Üniversitesi Batıraman Rektörlük Konferans Salonu’nda, Kara Altından Altın Mikrofona konulu belgesel film gösterisi ve söyleşi etkinliği düzenlenecek.

ÖDÜLLÜ BELGESEL, BATMAN’DA
24-04-2018 20:02
Google News

Batman Üniversitesi İktisadi Düşünce Tiyatro Grubu tarafından düzenlenecek programa Yönetmen Metin Avdaç, TPAO Batman Orkestrası Bas Gitaristi Çetin Ora’ın Eşi Ender Ora katılacak. Bugün saat 14.00’de Batıraman Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşecek programda, Kara Altından Altın Mikrofona konulu belgesel filmin gösterimi ile kent tarihi ve belgesel filmcilik üzerine söyleşi etkinliği yapılacak. 

FİLMİN ÖYKÜSÜ:

1940 yılında, Raman Dağında petrolün bulunmasının ardından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı A.Ş TPAO, İluh Köyü’nde bölgenin ilk rafinerisini kurar. Devlet, dışarıdan gelen personelin burada sıkılmaması için birkaç yıl içinde bir dizi sosyal tesis ve konut inşa eder ve İluh, kısa bir süre içerisinde gelişip çağdaş bir kent görünümüne kavuşurak Batman adını alır. Bu gelişmeler çerçevesinde TPAO, 1963 yılında Batman Orkestrası’nı kurar. Film, orkestranın Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği ve ülkenin en önemli müzik yarışmalarından biri olan Altın Mikrofon Şarkı Yarışması’nı kazanmasının hikâyesi üzerinden Türkiye’nin o dönemki sosyal, kültürel ve politik atmosferine ışık tutuyor. Belgesel film, 2010 TRT Belgesel Film Yarışmasında profesyonel dalda 1.’lik ödülü aldı.

METİN AVDAÇ KİMDİR?

1962 yılında Batman’da doğdu. Çocukluk döneminde sinemaya olan tutkusu, yıllar sonra fotoğraf çekmeye yönlendirdi. 1998 yılında İFSAK’ta fotoğraf kursu alınca, daha disiplinli fotoğraflar çekmeye başladı. Belgesel fotoğrafçılığa önem veriyor. Doğa ve yaşam üzerine fotoğraflar çekiyor. Üç belgesel fotoğraf çalışması yaptı. 2002 yılında “Işığımızın Emekçileri” ve 2003 yılında “Torakçılar” ve 2004 yılında “Beyaz Saray”. 19. İFSAK Fotoğraf Günleri içinde yer alan 8. Dia gösteri yarışmasında “Torakçılar” başarı ödülü aldı. Ulusal ve Uluslararası fotoğraf yarışmalarında ödül ve sergilemeleri bulunuyor.

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler:

Işığımızın Emekçileri - 2018

Torakçılar - 2006

Çotanak Yolunda - 2008

Siyah Beyaz ve Çok Renkli – 2009

Kara Altından, Altın Mikrofona - 2009

Sabah Yıldızı - 2012

Yüksek Gerilim Cambazları–2015

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete